Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba krušaka
  • 25.06.2023. 10:30

Kako i zašto obaviti ljetnju rezidbu krušaka?

Nedostatak roda na stablima nije razlog da se ne uradi ljetnja rezidba krušaka. U slučaju da je godina kišna i da se odradi prihrana azotom, dolazi do snažnog vegetativnog rasta mladara i cijelog stabla.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.974
  • 107
  • 0

Ljetnja rezidba krušaka ustvari predstavlja korekciju zimske, poslije koje je sljedeća zimska rezidba mnogo brža pa se, sa novčane strane gledajući, isplati voćarima jer će se rezači kraće zadržavati na stablima u zimskoj rezidbi. Ako se uradi, efekti su brojni. Najvažniji je što će rod biti konstantan, odnosno voćka neće ući u alternativno plodonošenje.

Sa njom se omogućava visok stepen diferencijacije rodnih pupoljaka za narednu godinu jer se odstranjivanjem ljetorasta koji su izrasli iz rezova u zimskoj rezidbi, čuvaju hranjljive materije i mikroelementi koji su neophodni za prelazak lisnog u generativni pupoljak. 

Izvodi se od polovine juna pa do prve polovine avgusta. Kada je godina kišna, sa više padavina, kao što je ova, može da se vrši i do berbe krušaka.

Bez alternativnog plodonošenja

Ako se rezidba ne odradi, u toku jedne vegetacije, u slučaju ljeta sa padavinama, ljetorasti mogu da narastu više od dva metra. Važno je napomenuti i da je borba protiv bolesti i štetočina lakša, naročito protiv kruškine buve. Utvrđeno je da se napad buve može smanjiti za 70% ako je urađena rezidba, jer odrasla jedinka, jaja najviše polaže na vrhovima novih mladara.

Mladi ljetorasti mogu da se kidaju na dva do tri pupoljka

Rezidba se radi tako što se vrši izolacija provodnice, otklanjaju se vodopije iz unutrašnjosti krošnje i grane nastale iz rezova na skeletnim i manjim bočnim granama. Važno je da nema visokih grana koje ulaze u unutrašnjost krošnje, zasjenjuju plodove i crpe hranjljive materije plodovima na stablu.

Takođe se odstranjuju sve grane ispod mjesta na kojem počinje grananje stabla. Mladi ljetorasti mogu da se kidaju na dva do tri pupoljka od osnove grane kako bi se podstaklo brže formiranje rodnog pupoljka za narednu godinu. Ako je pupoljak već u junu mjesecu krupan, to je prilično siguran pokazatelj da će se, u narednoj godini, u njemu formirati plodovi, naravno, pod uslovom da se obave tretmani azotom, fosforom i kalijumom prije kraja vegetacije.

U slučajevima vlažnijih ljeta stabla divljaju zbog viška vode, naročito ako su na podlozi divlje kruške. Zato se ljetnjom rezidbom prekida njihov rast, odnosno, smanjuje bujnost. Važno je da, nakon rezidbe, stabla budu sa otvorenom krošnjom, prozračna, bez bujnih ljetorasta, tj. vodopija koje crpe snagu.

Grane se mogu i kidati

Kako se otklanjaju grane? Najbolje je vršiti ručno zalamanje grana, a ne rezati makazama. U tom slučaju brže se formira kalusno tkivo na mjestu loma, teže ulaze bakterije, gljivice ili virusi u stablo, ali zato sporije dolazi do rasta novih grana. Kada se grane otklanjaju makazama, što ide malo brže, glatki rezovi su pogodniji za ulazak parazita i brže rastu nove grane.

a svakoj sorti treba uraditi ljetnja rezidba.

Ko ima bujna stabla lakše mu je da radi sa makazama, ali se može desiti da, u slučaju toplije i vlažnije jeseni, opet dođe do formiranja nove vodopije. U svakom slučaju, biće manja i ostaće više hranjljivih materija za formiranje rodnog pupa za narednu vegetaciju.

Kvalitetniji i krupniji plodovi

Imajte na umu da se na svakoj sorti treba uraditi ljetnja rezidba. Većina stabala u voćnjacima u BiH je na podlozi divlje kruške koja, sa viškom padavina, naprosto buja. Nakon obavljene zimske rezidbe koja onda mora biti jaka, na ljeto iste godine, dolazi do jakog obrastanja stabla vodopijama i ljetorastima.

Samo ako se uradi ljetnja rezidba bujnost se može kontrolisati. Osim toga, plodovi koji su u krošnji biće kvalitetniji i krupniji jer će im ostati više hranjljivih materija za rast, a što je najvažnije, omogućava se rod za narednu godinu.


Fotoprilog


Tagovi

Ljetnja rezidba krušaka Diferencijacija pupa Zalamanje grana Mladari Vodopije Kalusno tkivo Kruškina buva


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.