Uzgajajte voće koje ne traži kemijsku zaštitu, zahtijeva minimalnu njegu, a njeni plodovi sadrže osam puta više C vitamina od limuna.
Ne postoji nijedan razlog da se josta ne uzgaja bar na okućnici, ako već ne u komercijalnim zasadima. Bobice ovog voća su tamnoljubičaste boje, nekada i crne. Nalaze se u grozdovima od po tri do pet komada. Ovi ukusni slatko-nakiseli plodovi imaju aromu koja podsjeća na mješavinu borovnice, kivija i grožđa. Može se koristiti u svježem stanju, ali i da se prerađuje, na primjer, u džem. U Njemačkoj je naročito popularan liker, pa i vino.
Josta je nastala u Nemačkoj križanjem crne ribizle i ogrozda. Prema dostupnim literarnim podacima, sadrži čak osam puta više vitamina C od limuna, 20 puta više od jabuke i oko 30 puta više od trešanja. Liječi slabokrvnost, jača imunitet, pročišćava jetru i krvne žile, štiti od prehlade i gripe. Sok od joste je dobar diuretik, a dokazana su i pozitivna svojstva za liječenje reume i gihta.
Josta ne zahtijeva kemijsku zaštitu, ni protiv bolesti, niti štetočina. Biva godina kada se ptice žele poslužiti ovim specijalitetom, ali u daleko manjoj mjeri nego trešnjama ili ribizlama.
Uz odsustvo zaštite, i drugi argumenti govore u prilog lakog uzgoja. Raste kao žbun do 1,8 metara visine. Ne zahtijeva potporu. Jostu valja posaditi na međuredni razmak od 3 m, a u redovima 0,7 - 1 m. To znači da oni koji se odluče za plantažni uzgoj, po hektaru će posaditi od 3.333 - 5.600 sadnica. Za sadnju se koriste ožiljene reznice.
Rod očekujte u trećoj godini, a prinos po žbunu u punoj rodnosti može biti nekoliko kilograma. Plod se bere kada bobice dobiju crnu boju.
Nema potrebe za mineralnim đubrivom, već je biljku dovoljno đubriti stajnjakom. Pošto se korijen rasprostire u površinskom sloju, josta će dobro reagirati na navodnjavanje. Naročito ljeti. Rezidbom valja izbacivati trogodišnje i starije grane.
Niske temperature josti ne smetaju. U literaturi piše da može izdržati i do -40°C. Ali, u vrijeme sazrijevanja, ako su visoke temperature, i ako su plodovi direktno izloženi suncu, već na stablu počinju da fermentirati. Ova voćna vrsta se neće buniti ako je posadite na manje osunčanim položajima.
U vrlo šturim podacima na internetu može se pronaći da je u Njemačkoj otkupna cijena 5 €/kg. Za uvezene plodove je to smisleno. S druge strane, ovaj podatak bi trebalo uzeti sa rezervom, ako je riječ o proizvodnji u Njemačkoj, pošto se zna da se josta bere veoma sporo, ručno, i da se ta "matematika" ne uklapa u 16 €/satu koliko se u toj zemlji plaćaju sezonski poslovi.
U sve navedeno biste se uvjerili ako bi ovu plemenitu biljku zasaditi bar na okućnici. Josta to zaslužuje. Vaše zdravlje to zaslužuje.
Povezana biljna vrsta
Sinonim: - | Engleski naziv: Gooseberries Hybrid | Latinski naziv: Ribes x nidigrolaria
Ogrozd hibridni nastao je križanjem crnog ribiza i ogrozda, a ime je dobio po početnim slovima njemačkih naziva za crni ribiz (schwarze Johannisbeere) i ogrozd (Stachelbeere).... Više [+]
Sinonim: - | Engleski naziv: Gooseberries Hybrid | Latinski naziv: Ribes x nidigrolaria
Ogrozd hibridni nastao je križanjem crnog ribiza i ogrozda, a ime je dobio po početnim slovima njemačkih naziva za crni ribiz (schwarze Johannisbeere) i ogrozd (Stachelbeere).... Više [+]
Sinonim: - | Engleski naziv: Black currant | Latinski naziv: Ribes nigrum L.
Crna ribizla ima posebne zahtjeve za oborinama i visokom relativnom vlažnošću zraka, pa su za njegovo uspijevanje pogodne veće nadmorske visine (700 – 1 200 m). Nasadi crnog... Više [+]Tagovi
Autor