• OPG Chiavalon
  • 23.10.2021. 12:00
  • Vodnjan

Jedan traktor, a dva tresača - inovativna berba maslina na OPG-u Chiavalon

Sada je potreban samo jedan traktorist, troškovi su niži, a i zagađenje je manje, pojašnjava Tedi Chiavalon i otkriva da je ovo tek jedna od inovacija koju su uveli, a iza svake stoji mlađi brat Sandi.

Foto: Blanka Kufner
  • 77
  • 21
  • 0

Zbog travanjskog snijega koji je poremetio vegetaciju većina maslinara ima puno manje ploda nego inače. Čak postoje obitelji koje će ove godine berbu preskočiti. S druge strane, oni kojima su masline koliko-toliko rodile, imaju vrlo dobre randmane, kaže nam Tedi Chiavalon iz Vodnjana, u susjednoj Hrvatskoj.

"Naš OPG je lani napravio svog ulja 26.000 litara, ove godine je bio plan 20 posto više, ali ispada da će biti 20 do 30 posto manje ploda. Koliko će ga na kraju biti, još ne znamo“, govori.

Baziraju se na autohtone sorte kojih imaju oko 95 posto, a to su buža, istarska bjelica, rosinjola, karbnoaca i moražola. Svoje domaće sorte koje sortno beru, prerađuju unutar 4-6 sati i od njih rade blendove. Njihovi kooperanti imaju još i leccino i pendolino koje su ovdje vrlo rasprostranjene.

Traktor s prednjom i zadnjom hidraulikom

S ciljem olakšavanja poljoprivrednih radova, svako toliko uvode inovacije. Ove godine su na traktor s prednjom i zadnjom hidraulikom spojili dva tresača. "Stavili smo kompresore koji pogone tresače i tako uštedjeli dodatan traktor u berbi. Sada je potreban samo jedan traktorist, troškovi su niži, a i zagađenje je manje“, pojašnjava.

Ove godine su na traktor s prednjom i zadnjom hidraulikom spojili dva tresača

Kaže da je mlađi brat Sandi taj koji je uočio ovu mogućnost. Braća žele biti dobri gospodari te sa što manje resursa napraviti maksimalan 'output'. Iz takvog načina razmišljanja iskrsnu razne ideje, složni su.

"Iza svih inovacija stoji Sandi koji svašta istražuje, prati, gleda kako bi olakšao i ubrzao posao. Kopira najbolje prakse, smišlja kako da druge godine stvari budu bolje“, doznajemo od starijeg brata koji se prvenstveno bavi marketinškim dijelom poslovanja.

Prisjeća se kako su davno osmislili automatske motalice za mreže koje danas imaju gotovo svi. Čim su se prije dosta godina pojavile dugačke mreže, kupili su ih i montirali na traktore te tako beračima značajno olakšali posao. Zatim su shvatili da im treba usisivač i čistač lišća, a realizirali su i brojne druge ideje.

Imaju i specijalnu prikolicu koja "se sama krca". Naime, podizanje punih bokseva je težak posao, a već je berba stresna i dugotrajna pa je valja maksimalno olakšati. Jedna prikolica u turnusu dovozi 4 boksa, doznajemo.

Prvih 100 maslina u sjećanje na oca i djeda

Braća su prije 24 godine pokrenula priču s OPG Chiavalon, a sam početak sadnje maslina ni u kom slučaju se ne može nazvati klasičnim.

Poticaj na sadnju bila je obiteljska tragedija. Godine 1997. unutar dva mjeseca umrli su im otac i djed, Tedi je imao 18, a Sandi 13 godina. Sandi je tada, kako bi im podigao monument, posadio svojih prvih 100 maslina. Do tada su, kao i svaka obitelj u Vodnjanu, imali tek nekoliko desetaka stabala.

Sandijeva strast prema poljoprivredi i maslinama odvela ga je u poljoprivrednu školu i kasnije na  Agronomski fakultet. Danas imaju 9.200 stabala vlastitih maslina i 8.000 stabala u kooperaciji s 32 obitelji u Vodnjanu i okolici. Kako žele prerađivati samo zdrave plodove najviše kvalitete, uz pomoć agronomkinje Lare prate kooperante i kontroliraju stanje u njihovim maslinicima. Lara je ovdje od srednje škole kada je dolazila na praksu i prirodno je bilo da se nakon završenog fakulteta zaposli na gospodarstvu. Kažu u šali da provode "pravi program s faksa na posao".

Svoje domaće masline koje sortno beru, prerađuju unutar 4-6 sati i od njih rade blendove

Zapošljavaju 11 stalnih djelatnika i veliki broj sezonaca u rezidbi i berbi. Radna snaga im nije problem jer ih ljudi poznaju, znaju kako rade i imaju u njih povjerenja. Nema priče o radu na crno, i sezonski radnici su prijavljeni putem vaučera u poljoprivredi.

"Znamo da ovaj posao bez naših djelatnika ne može funkcionirati. Trebamo jedni druge i osjećamo se kao velika obitelj“, kažu braća Chiavalon koji imaju dobro razvijen socijalno osjetljivi moment te iskreno žele pripomoći zajednici, a ne od nje samo uzimati.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Chiavalon Tedi Chiavalon Sandi Chiavalon Inovacije Berba maslina Prerada maslina Uljara


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."