Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine krušaka
  • 16.04.2024. 09:00

I ove godine registrovan napad šiškarice krušaka - kako ih prepoznati?

Ako je na stablu plod nepravilnog kružnog oblika, a zatim i crn, znajte da je napadnut mušicom

Foto: Bojan Kecman
  • 85
  • 23
  • 0

Zasadi krušaka u kojima nema upotrebe insekticida posljednjih godina susreću se sa sve jačim napadima mušica šiškarice kruškinih plodova. I ove godine je tako. Ako je na stablu plod nepravilnog kružnog oblika, a zatim i crn, znajte da je napadnut mušicom.

Šteta je manje vidljiva ako je dobar rod krušaka. Srećom, ove godine, ako ne bude mrazeva u narednim danima, rod će biti izuzetan.

Plodovi su nepravilnog oblika

Kruška je opet pokazala da se radi o voćki kojoj je za dobru oplodnju potrebna visoka dnevna temperatura, bez niskih noćnih, kao i bez mrazeva. Nedavna dva mrazna jutra, srećom su pričinila manju štetu u zasadima pa se očekuje dosta plodova na stablima.

Stiže snijeg na izbujalu vegetaciju, moguća oštećenja povrtlarskih i voćarskih kultura

Upravo će taj veliki broj smanjiti štetu od mušice šiškarice plodova, lat.Contarinia pyrivora. Patogen je naročito prisutan u zasadima u kojima, osim primjene bakarnih sredstava i ulja, nema obrade zemljišta.

Kako izgleda štetočina?

Štetočina ima jednu generaciju godišnje. Ženka leti od marta i polaže jaja u cvjetne pupoljke iz kojih nakon pet - šest dana, izlaze larve koje se ubušuju i hrane tkivom tek zametnutih plodića. Larve su bijele boje.

Larva je bijele boje

Šteta se ogleda u tome da plodići nabubre i izgledaju kao tikvice koji na kraju pocrne i otpadnu. Nakon mjesec dana larve ih napuštaju, odlaze u tlo gdje se, na dubini od nekoliko centimetara, pripremaju za zimski san.

Temperature ne utiču na mušicu

I kada su temperature tokom proljeća niže, to mušici ne predstavlja problem da pričini štetu, za razliku od npr. šljivine osice kojoj niže temperature ne dozvoljavaju da prelazi iz jednog u drugi plod.

Larve šiškarice hrane se samo plodovima. Može ih biti i više u jednom, a napadnuti plodovi se prepoznaju i po tome što rupice kroz koju je izašla štetočina nakon završetka hranjenja pocrne.

U suzbijanju mušice pomažu bakarni tretmani i mineralna ulja rano u proljeće, pred izlijetanje ženki i obrada zemljišta, najviše u vidu frezanja redova.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

Mušica šiškarica krušaka Contarinia pyrivora Zapušteni voćnjaci Zametnuti plodovi Štetočina kruške Kruška Suzbijanje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.