Pretraga tekstova
Ukoliko se dobra higijenska praksa ne praktikuje, povećava se mogućnost pojave, odnosno prenošenja štetnih mikroorganizama na plod
Dobra higijenska praksa u proizvodnji, a posebno u berbi maline je, kako kaže stručnjak za voćarstvo Dalibor Cvetanović, od izuzetnog značaja za mikrobiološku ispravnost. Ukoliko se ne praktikuje, povećava se mogućnost pojave, odnosno prenošenja štetnih mikroorganizama na plod.
"Pravila ponašanja u malinjacima prilikom berbe ne mogu da uspostave sami vlasnici, već moraju da se poštuju preporuke stručnjaka. Uspjeh u proizvodnji i plasmanu maline zavisi od pravilnog i redovnog sprovođenja higijenskih mjera prije, tokom, a i nakon berbe", kaže ovaj savjetodavac i dodaje da dobra higijenska praksa podrazumijeva pravilno korištenje opreme za berbu.
Kaže da prije i nakon korištenja ambalažu treba temeljno očistiti, odnosno oprati i dezinfikovati. Berači maline moraju da vode računa o čistoći ruku i rukavica za berbu, po mogućnosti koristiti jednokratne rukavice. Odjeća i obuća berača mora biti čista.
"Ruke je neophodno prati prije početka berbe, nakon svake pauze, upotrebe toaleta ili poslije rukovanja sa zaraženim materijalom. Ako je tokom berbe došlo do pojave rana ili posjekotina, treba ih prekriti vodootpornim zavojem. Za održavanje čistoće toaleta treba koristiti sredstva za održavanje higijene sanitarnih prostorija", kaže ovaj stručnjak.
Toaleti se, kaže, moraju nalaziti u blizini parcele, mogu biti i montažni, ali ne smiju da budu u blizini izvora vode za navodnjavanje.
"U svakom momentu mora biti dovoljno toalet papira, čiste vode i sapuna. Ambalaža sa ubranim plodovima ne smije biti izložena direktnim sunčanim zracima, pa je potrebno obezbijediti hladovinu odnosno adekvatno mjesto za smještaj prije transporta plodova. Također, nije poželjno ambalažu sa plodovima odlagati direktno na zemlju", kaže Cvetanović.
Proizvođačima često savjetuju da plodove beru direktno u gajbice, a ne u kantice kako bi se izbjeglo dodatno prebacivanje, a potom i oštećenje plodova. Prilikom berbe, gajbu u koju se beru plodovi držati na nosaču ili drugoj obilježenoj gajbici kako bi se izbjegao kontakt plodova sa zemljom.
Tagovi
Berba maline Higijena u malinjaku Pranje ambalaže Proizvodnja maline Dalibor Cvetanović
Autor
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Kad uzmeš los i neprovjeren supstrat , očekuj ovo! Ne štedite na supstratu
P.s. Na kraju se sve moralo presaditi u novi supstrat