Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 05.04.2022. 18:00

Gdje će završiti višak poljskih jabuka?

Ministarstvo poljoprivrede pokušava da riješi problem izvoza desertnih jabuka koje su bile namijenjene Rusiji i Bjelorusiji. Riječ je o suficitu od 300 do 500 hiljada tona

Foto: Depositphoto/branex
  • 253
  • 108
  • 0

Poljsko Ministarstvo poljoprivrede predviđa probleme s viškovima proizvodnje desertnih jabuka na domaćem voćarskom tržištu.

Sukob u Ukrajini i zabrana kada je u pitanju tržište Rusije i Bjelorusije uzrokovali su probleme na tržištu tog voća u Poljskoj koje je veliki dio proizvodnje baziralo na izvozu u spomenute zemlje.

Kako bi riješili višak desertnih jabuka Ministarstvo planira u početku izdvojiti od 150 do 200 miliona zlota (32 do 43 miliona eura).

Suficit od 300 do 500 hiljada tona

"Uskoro će početi drama izazvana sankcijama Rusiji i Belorusiji, suočićemo se sa suficitom u domaćoj proizvodnji desertnih jabuka u iznosu od 300 do 500 hiljada tona", naglasio je Henryk Kowalczyk, ministar poljoprivrede na sastanku sa voćarima u Poljoprivrednoj komori Podlasie.

Dogovorili su da višak jabuke neće skupljati i donirati nevladinim organizacijama već će ga usmjeriti u preradu za koncentrat.

Završit će kao koncentrat (Foto: Depositphotos/Sodel Vlasylav)

Dogovoreni iznos od 150 do 200 miliona zlota bi kompenzovao gubitke koji su nastali zbog dugog skladištenja i nemogućnosti izvoza na istok.

Prva u Evropi

Poljska je daleko najveći proizvođač jabuka u Evropskoj uniji. Prošle je godine proizvela 4.17 miliona tona, a nakon nje drugo mjesto je zauzela Italija s duplo manjom količinom od 2 mil. t. Na trećem je Francuska s 1.3 mil. t, a na četvrtom Njemačka s proizvodnjom od milion tona.  

Prema posljednjim podacima Eurostata, u 2017. godini, pod nasadima jabuka je bilo 473.500 ha, a 34 posto, dakle trećina, se nalazila u Poljskoj (160.800 ha). 

Trećina nasada je u Poljskoj (Izvor: Eurostat)

Kada je riječ o površinama, drugo i treće mjesto zauzimaju Italija (55.800 ha) te Rumunjska (55.100 ha). 


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Poljska Jabuka Višak jabuka Sankcije Rusiji Sankcije Bjelorusiji Prerada jabuka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]