Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 06.07.2019. 07:30

Folijarnom prihranom brže i lakše opskrbite voćke hranjivim tvarima

Folijarna prihrana podrazumijeva opskrbu putem lista, mladice, ali i ploda, čime se omogućuje brzo i lako snabdijevanje hranivima.

Foto: Depositphotos/Grigorenko
  • 273
  • 41
  • 0

Visoku opravdanost folijarne prihrane čine njeni rezultati u prilikama smanjenog ili onemogućenog dotoka hraniva iz korijena.

Uzroci slabog usvajanja hraniva putem korijena mogu biti brojni; nedostatak vlage - suša, niske temperature, neplodno tlo, visok stupanj vezanja hraniva u tlu, gubici ispiranjem, niske temperature tla te ograničen, povrijeđen ili bolestan korijenov sustav. Isto tako, visoke temperature i intenzivan rast iscrpljuju voćke i nameću potrebu za dodavanjem mikro i makro hraniva putem otopina.

U svojoj paleti Petrokemija nudi hranjive otopine Fertine koje u svom sastavu sadrže makro, sekundarna i mikro hraniva.

Fertine za opskrbu mikro i makro hranivima

Od osnovnih makro hraniva to su dušik (N), fosfor (P2O5), kalij (K2O), od sekundarnih kalcij (Ca) i magnezij (Mg) te mikrohraniva bor (B), željezo (Fe), bakar (Cu), mangan (Mn) i cink (Zn). Ova hraniva često nedostaju u ishrani biljaka i neophodna  su za postizanje dobre kvalitete, sigurnih i visokih prinosa uzgajanih kultura.

Fertina V opskrbljuje biljku i plod makro i mikro hranivima. Namijenjena je svim voćkama (i maslinama). Primjenom Fertine V postiže se veći i kvalitetniji plod, viši sadržaj suhe tvari te bolja obojenost plodova.

Visoke temperature i intenzivan rast iscrpljuju voćke i nameću potrebu za dodavanjem mikro i makro hraniva putem otopina.

Prva primjena Fertine V slijedi nakon formiranja lisne mase. Slijedeća tretiranja mogu se obavljati svakih 10-14 dana, dok kod višanja i trešanja svakih 7-10 dana. Prskanje se obavlja 2% koncentracijom (2 litre Fertine V na 100 litara vode). Broj prskanja kreće se od 4-8 puta.

Fertina Ca je nezaobilazna u uzgoju voćaka (i maslina) na kiselom tlu, a posebice kod jabuke, kruške, trešnje, višnje, breskve i marelice. Predstavlja izvor kalcija i dušika. Učestalom primjenom Fertine Ca postiže se čvrst i zdrav plod čime se sprečava pojava lenticelarnih i gorkih pjega, posmeđenje, staklavost te kasnije propadanje plodova.

Plodove prskamo Fertinom Ca od dva tjedna nakon zametanja pa sve do berbe u 1-2% koncentraciji (1-2 litre Fertine Ca na 100 litara vode). Kod voćaka sa kraćim vremenom plodonošenja poput trešnje i višnje prskanje se obavlja svaki 7-10 dana od opadanja latica do berbe, naizmjence s Fertinom V.

fed
Učestalom primjenom Fertine Ca postiže se čvrst i zdrav plod čime se sprječava pojava lenticelarnih i gorkih pjega (foto: Pixabay.com/beccazsky)

Fertina B predstavlja izvor bora (B) i dušika (N) stoga se njenom primjenom utječe na bolju oplodnju, pravilan rast i razvoj ploda, jače nakupljanje suhe tvari, šećera i ulja što doprinosi boljoj kakvoći plodova.

Prva primjena Fertine B slijedi dva tjedna prije cvatnje dok sljedeće primjene (jedna do dvije) tijekom rasta ploda. Prskanje se obavlja sa 1% koncentracijom (1 litra Fertine B na 100 litara vode).

Fertina Fe predstavlja 6% otopinu željeza (Fe) i namijenjena je za suzbijanje žućenja lišća uslijed nedostatka željeza. Primjenom Fertine Fe omogućuje se pravilan razvoj cvjetnih pupova, nesmetan razvoj ploda, intenzivnija obojenost ploda i lista, te sočan i krupan plod. U slučaju kloroze voćke i agrumi  prskaju se sa 0,2% (200 ml Fertine Fe/100 litara vode) dok masline sa 0,5% (500 ml Fertine Fe/100 litara vode) koncentracijom svakih 14 dana do nestanka simptoma žućenja.

Fertina R sadrži makro i mikro hranjiva i vrlo je prikladna kao izvor cinka pa se nadopunjuje s Fertinom Fe i Fertinom B na karbonatnim tlima. Primjenjuje se u 2% koncentraciji 2-3 puta tijekom vegetacije.

Navedene Fertine primjenjuju se u jutarnjim ili večernjim satima, međutim nikako po jakom suncu. Optimalnom prihranom voćaka i maslina Fertinama omogućit će se neprekidna opskrba biljnim hranivima i osigurati optimalna snaga rasta, kvalitetni i zdravi plodovi.

Za više informacija o folijarnoj prihrani voćnjaka, obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Petrokemija Fertina Folijarna prihrana Voćnjak Azot Fosfor Masline Hranjiva


Partner

Petrokemija d.d.

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
tel: +385 (0) 44 647 035, e-mail: mpc@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr