Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita dunja
  • 27.05.2021. 09:40

Erwinia: Vrijeme je da zaštitite voće bakrom, duvanom, pravilnim orezivanjem

Bakterijska palež voćaka i u ovoj godini mogla bi da predstavlja problem uzgajivačima dunja. Krajnje je vrijeme za tretman protiv navedene bolesti.

Foto: Bojan Kecman
  • 121
  • 38
  • 0

Ukoliko je proljeće toplo i sa malo padavina, Erwinia (lat. Erwinia amylovora) ne pravi probleme voćarima. Međutim, u slučaju da je pomenuto godišnje doba kišovito i sa čestom smjenom toplog ali i hladnijeg vremena, kao što je slučaj u ovoj godini, bolest će sigurno da se pojavi.

Kao i većina sorti jabuka i dunja je ove sezone uspjela da preživi mrazne noći i jutra, za razliku od krušaka. Cvjetanje je nedavno završeno ili se stabla nalaze u fazi precvjetavanja i sada je krajnje vrijeme da se ona zaštite od ove zaraze. Riječ je o karantinskom oboljenju i to vrlo opasnom jer se brzo širi.

Provjerena kombinacija bakra i kreča

Sa zaštitom dunja trebalo bi početi već u novembru ili decembru kada se drveće tretira bakrom ili kombinacijom bakra i kreča. Isti postupak trebalo bi da se ponovi u martu ili najkasnije aprilu, pred početak listanja. Zatim se prije cvjetanja, tokom te faze i u precvjetavanju, koriste drugi preparati.

 Ovo su najvažniji tretmani jer, ako ih ne odradite, Erwinia će da se pojavi. Na tržištu, već neko vrijeme, najviše se koristi sredstvo Timorex gold, a u posljednje vrijeme, najčešće je zastupljen preparat Erwix, na bazi bakterije Bacillus subtilis. I jedan i drugi povećavaju otpornost stabla i spriječavaju razvoj bakterije unutar njega, a bezbjedna su za životnu sredinu, odnosno, nemaju karencu.

Bolest zahvata čitavo stablo

Na formiranim plodovima dunja pojavljuje se eksudat, a prvo oboljevaju listovi koji dobijaju žućkastu pa smeđu boju koja na kraju pređe u crnu. Dolazi do nekroze tkiva, a kreće od krajeva lista. On zatim gubi turgor i suši se, da bi se isto to desilo sa granama. Postaju suhe i na kraju pocrne. Kiša i vjetar pogoduju širenju bolesti, kao i ptice.

Nekroza tkiva kreće od krajeva lista

Na stablu se prvi znaci pojavljuju na jednom dijelu, a vremenom cijelo deblo bude zahvaćeno zarazom. Dunja je osjetljivija od jabuka i krušaka na Erwiniu i zasad zahvaćen infekcijom brže propada. Bolest se "naseljava" u voćnjak i preko alata za rezidbu, tako da bi trebalo pripaziti ko i sa čime orezuje, a potrebna je i češća dezinfekcija samog alata.

Rezidba može da pomogne

Nije lako spriječiti širenje Erwinie i jednom kada se pojavi u zasadu, potrebno je dosta vremena da se izbaci iz njega. Osim orezivanja ispod zaraženih mjesta, barem 30 centimetara, možete reagovati prskanjem bakrom, u višestruko manjim dozama, duvanom ili Erwixom i Timorex goldom. Može da se desi da ćete i po nekoliko puta u toku vegetacije rezati zaražene grane.

Najgore je kada se mora odsjeći inficirana grana i jedna ili više manjih grančica na onim susjednim, što govori da ovaj posao nije lak. Ne zaboravite da pravovremeno djelujete i protiv savijača koji izaziva crvljivost plodova.

U toku je let a ubrzo će da uslijedi i polaganje jaja te štetočine i ubrzo će da dođe i do piljenja larvi.  


Fotoprilog


Tagovi

Erwinia Zasad dunja Inficirane grane Tretiranje bakrom Bakar i kreč Karantinsko oboljenje Eksudat Rezidba


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.