Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uspješan poljoprivrednik
  • 27.09.2016. 12:00

Dr. Zo - vrhunski reper, još bolji malinar!

Prijašnji reper te diplomirani inžinjer saobraćaja uspješno plovi u poljoprivredi, a priliku za najboljom zaradom uočio je u uzgoju maline, ali i neobičnim kulturama za ovo podnevlje.

Foto: Dženan Hodžić
  • 5.919
  • 760
  • 0

Dženan Hodžić dobro poznat u BiH ali i šire pod nazivom Dr. Zo je prijašnji reper koji je muzički stage zamijenio za poljoprivrednu zemlju.

Svoju popularnost uspješnog voćara proširio je pohvalama za trud i rad gdje je već nakon prve godine uzgoja maline dobio priznanje kao jedan od najboljih uzgajivača maline na prostoru Zeničko-dobojskog kantona!

Za maline je dobio i priznanje

"Nikada ne znate kojim putem će nas sudbina odvesti, i čime ćemo se na kraju baviti", kaže Dženan, što njegov primjer svakako pokazuje.

Prijašnji reper sa brojnim nastupima, te diplomirani inžinjer saobraćaja ipak na kraju za svoje egzistencijalne probleme rješenje je našao u poljoprivredi, a priliku za najboljom zaradom uočio je u uzgoju maline, ali i nekih neobičnih rijetkih kultura za ovo podnevlje.

Nije znao zasaditi ni cvijet

"Sve je počelo još prije četiri godine kada sam dobio jednu parcelu na raspolaganje gdje sam započeo sa uzogjem krompira i paprika iako do tada nisam znao niti cvijet zasaditi", prisjeća se u razgovoru Dženan. Na ovom prostoru sjajnu šansu za zaradu pruža uzgoj maline, što u jednoj sezoni nakon berbe na oko 1,5 dunum u porodični budžet inkasira jednu prosječnu godišnju plaću. Siguran i redovan otkup, zadovoljavajuća otkupna cijena te dobri zemljišni resursi su neki od uvjeta zašto se baš za uzgoj maline opredijelio Dženan.

U svom malinjaku uzgaja sortu Polka i zadovoljan je prinosima te količinama, ali ne i kvalitetom jer ističe: "Što se tiče kvaliteta tu je malo škripalo, kiše su uradile svoje tako da je najveći problem bio bortritys-trulež ploda, al sve u svemu sam zadovoljan".

Plantaža afričke dinje - kiwana

Uzgaja i tropsko voće

Biti prepoznatljiv znači biti drugačiji od drugih, takvoj konstataciji je svoju proizvodnju prilagodio Dženan jer je, ako ne jedini, sigurno jedan od rijetkih poljoprivrednika koji uzgaja afričku dinju - kiwano. Sve je počelo još prije četiri godine kada je dobio prvi kiwano. Prve godine par sadnica, druge već malo ozbiljnjija proizvodnja i evo već treća godina rezultirala je prvom plantažom kiwana.

"Do prije tri godine nisam ni znao da kiwano postoji, ali bio mi je izazov probati može li uspijevati kod nas. Motivacija je bila ta što je kiwano skroz nepoznat i rijedak kod nas. Plantaža se dobro pokazala, ima zainteresovanih kupaca, a svakako primarni plan je izvoz van BiH", kaže on.

Vertikalni uzgoj alpske jagode

Dženan ide korak dalje i prati nova tehničko-tehnološka rješenja u poljoprivrednoj proizvodnji. Pokrenuo je mini projekat vertikalnog uzgoja alpske jagode koji je prošao testnu fazu sa pozitivnim rezultatima. Postoji želja i zainteresovanost da proširi i poveća ovu proizvodnju instaliranjem sistema cijevi za vertikalni uzgoj jagode.

Dženan uzgaja i pčele

Tzv. hidroponski uzgoj alpske jagode pruža odličnu šansu za proizvodnju jagode ako nemate dovoljno raspoložive zemlje. "Cilj ove vrste uzgoja je racionalno iskorištavanje prostora, ali i naravno super stvar za one koji ne vole da čuče dok beru jagodu", objašnjava Dženan.

Partner u proizvodnji - pčele

Dženan kaže da ima veliki broj pomagača i radnika, ustvari partnera u proizvodnji, naročito maline. Postavljanjem košnica pored svojih malinjaka spaja se ugodno sa korisnim.

"Radeći poljoprivredu sve više sam uviđao važnu ulogu pčela koje su moji partneri, naročito u uzgoju maline. Ovom prilikom apelujem na sve malinare i poljoprivrednike da strogo vode računa sa sredstvima za prskanje", upozorava.

Loša godina u prinosu meda nije zaobišla ni Dženana, ali sve u svemu zadovoljan kompletnom ovogodišnjom sezonom Dženan završava svoj razgovor. Dokaz kako poljoprivreda nudi mnoge mogućnosti, i da je u svakom momentu dostupna svakome ko želi da se bavi ovim poslom, iako okarakterisan kao težak i neizvjestan pruža jednu dozu osjećaja, kako ga u BiH nazivaju, rahatluka.

Foto: Dženan Hodžić


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Dženan Hodžić Dr.Zo Malina Reper Poljoprivreda Malinjak Polka Uzgoj Kiwano Sadnica Plantaža Izvoz Projekat Alpska jagoda Hidroponski uzgoj Zemlja Partner Košnica Med


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁