Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šljiva i lavanda
  • 18.11.2023. 12:00

Došla iz Njemčke i na očevini zasadila šljivik, uz njega lavandu

Iako je u njenom selu Kijevu, nedaleko od Sanskog Mosta, malo prijeratnih stanovnika, Slađana je odlučna da od zasada savke napravi dobru priču.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.313
  • 486
  • 0

Bosnu i Hercegovinu svake godine napusti otprilike jedan grad, kada je riječ o broju ljudi koji masovno odlaze uglavnom "trbuhom za kruhom". Zvaničnih podataka koliko ih je otišlo u posljednjem desetljeću nema, jer tačno toliko je prošlo od posljednjeg popisa stanovništva. No, koliko ih se vratilo? To je već za istraživanje. Ali, činjenica je da povremeno svjedočimo primjerima da rodnu grudu ne zaboravljaju tako lako. 

A jedan takav primjer je i Slađana Prača koja živi i radi u Njemačkoj. Odlučila je da u rodnom kraju svog oca, u selu Kijevo kod Sanskog Mosta, podigne zasad požegače. Ova autohtona sorta šljiva, poznata i kao savka, mađarica, ponovo postaje sve popularnija na našim prostorima. Sadnice je nabavila iz rasadnika u Lamovitoj koji ih jedini i proizvodi na podlozi očišćenoj od virusa, a koji je gotovo uništio ovu staru sortu, najpopularniju u BiH.

Najveći problem, osim virusa, predstavljaju i rani proljećni mrazevi

"Odlučila sam se na ovaj korak jer volim Kijevo. To je selo u kojem se najbolje osjećam, gdje imam zemlju i gdje želim da ostavim nešto iza sebe. Sadnice su odlične, za početak sam posadila 250, a sadiću još jer imam i zemlje i želju da proširim zasad", kaže Slađana za Agroklub.

Praviće rakiju

Parcela na kojoj je posađena šljiva je ograđena, izvršeno je čupanje korijenja i čišćenje terena, oranje, tanjiranje, frezanje, kao i kopanje rupa. Slađana će od savke, ako sve bude u redu i zasad bude napredovao, praviti rakiju jer je ova sorta najbolja za proizvodnju ovog žestokog pića.

Najveći problem u proizvodnji savke, osim virusa, predstavljaju i rani proljećni mrazevi koji su, nažalost, posljednjih godina sve više prisutni. Tako je bilo i ove godine pa u Sanskom Mostu i okolini bukvalno nije rodilo nijedno stablo.

Između šljiva će saditi lavandu

Ipak, bilježi se trend rasta posađenih površina pod ovom sortom šljiva jer se sve više proizvođača okreće proizvodnji rakije. Iako je u njenom selu Kijevu, nedaleko od Sanskog Mosta, malo prijeratnih stanovnika, Slađana je odlučna da od zasada savke napravi dobru priču. Zemljište je, prema analizama koje je uradila, povoljno za uzgoj šljiva. Jedino nedostaje fiziološki aktivnog fosfora što će biti riješeno dodavanjem goveđeg i ovčijeg stajskog gnojiva.

Sadiće se i lavanda

Međutim, nije savka jedina kultura koju Slađana planira da uzgaja. Osim šljiva, posadila sam, za početak i 130 sadnica lavande koje sam uzela iz dva rasadnika u Hercegovini.

"Povećaću i broj sadnica lavande, a plan mi je da je uzgajam između šljiva i od nje ću da pravim etarska ulja", ističe naša sagovornica kojoj se mora priznati da je hrabra što u svom selu pokušava da stvori nešto što malo ko radi. Proizvodnja će da bude organska, bez upotrebe bilo kakve hemije. 


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvaliteta tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Tagovi

Slađana Prača Kijevo Sanski Most Požegača Lavanda Sadnja šljiva Sadnja lavande Etarska ulja


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U belgijskoj pokrajini Limburg, u samom srcu regije poznate po uzgoju krušaka, nalazi se jedan voćnjak koji se izdvaja svojom jedinstvenošću. Ondje unutar kupola, takozvanih "Ecotrona", znanstvenici uzgajaju kruške u potpuno kontroliranim u... Više [+]