Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćni sokovi
  • 21.10.2019. 12:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Podgradci, Gradiška

Dojčinovići imaju savremene voćnjake, tehnologiju proizvodnje i sokove bez aditiva

Dojčinovići su se odlučili da plodove prerađuju u sokove jer je otkupna cijena primarne sirovine niska, a troškovi visoki te zato što je na tržištu teško pronaći sokove bez ikakvih aditiva, zaslađivača i konzervansa – a to je baš ono što oni nude.

Foto: Arhiva porodice Dojčinović
  • 521
  • 26
  • 1

Voćarstvo je tradicionalna djelatnost u porodici Mihajla i Gordane Dojčinović iz sela Podgradci kod Gradiške još od 1975. godine, kada su posađena prva stabla. Vremenom je proizvodnja napredovala – voćnjaci su mnogo savremeniji, baš kao i tehnologija proizvodnje.

Ovi proizvođači trenutno u svojoj ponudi imaju sokove od jabuke, kruške, višnje, breskve, aronije, mrkve, zove zatim kombinacije mrkve i jabuke te cvekle, mrkve, jabuke i limuna, a prepoznatljivi su pod brendom Fruit Organica. Tvrde, odlučili su se da plodove prerađuju u sokove jer je otkupna cijena primarne sirovine niska, a troškovi visoki te zato što je na tržištu teško pronaći sokove bez ikakvih aditiva, zaslađivača i konzervansa – a to je baš ono što oni nude.

Dojčinovići unaprijedili zadrugarstvo, kako u osamdesetima

Svoju proizvodnju su registrovali kao zadrugu kako bi postigli prepoznatljivost na tržištu te unaprijedili domaće zadrugarstvo kako bi ono bilo "aktivno i popularno kao davne osamdesete".  

Iznad voćnjaka se prostire zaštitna mreža

Dojčinovići vrše usluge cijeđenja soka za druga lica, a njihovi sokovi se mogu pronaći u mnogim ugostiteljskim objektima u Banjaluci, mogu se kupiti preko platforme Farmer.ba, ali i kod domaćina lično.

"Kad uzmemo u obzir da je Potkozarje srce voćarstva ovakav vid prerade je itekako poželjan. Naš sok, sok iz proizvodnje Fruit Organica ne sadrži vodu, šećere, aditive ni konzervanse. Dobijen je isključivo od prvoklasnog voća i sačuvao je sve blagodeti vitamina, minerala i bogatu aromu okusa", tvrde Dojčinovići.

Mnogobrojni problemi ali od proizvodnje ne odustaju

Iako se čini da im sve ide baš onako kako bi i trebalo, u stvarnosti, baš kao i drugi poljoprivrednici, nailaze na mnoge probleme. Nedovoljna podrška resornog ministarstva i grada, nestabilno tržište su samo neki od njih.

"Stanje na tržištu je nestabilno, a problemi  u poljoprivrednom sektoru uvijek su postojali i postojaće, posebno kad nemamo podršku Ministarstva poljoprivrede i našeg grada, koji bi ovakav vid prerade trebali podržati i pomoći u opstanku, posebno u današnje vrijeme, kad mladi, stari, uopšteno sva populacija polako emigrira u druge zemlje", govore naši sagovornici.

Paleta sokova

Ipak, i uz brojne prepreke od napretka i proširenja proizvodnje ne odustaju.

"Nismo pioniri u ovom poslu, imamo višegodišnje iskustvo sa preradom i planiramo proširenje proizvodnje na viši nivo počevši sa nabavkom tračne linije za preradu voća, ali dok se ustabilimo na tržištu", završavaju priču sagovornici.


Fotoprilog


Tagovi

Mihajlo Dojčinović Dragana Dojčinović Fruit Organica Potkozarje Voćarstvo Voćni sokovi Zadrugarstvo


Autorica

Nataša Tomić

Više [+]

Master student poljoprivrede i novinar iz hobija.