Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitetni plodovi
  • 28.08.2022. 09:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Doboj

Branko Simić prodaje neprskane jabuke po 0,30 KM - dobre za rakiju

Iz voćnjaka od 180 stabala jabuke, svake godine ubere bar 7 tona, a prodaje ih isključivo trešene, za proizvodnju sokova, pekmeza i rakije

Foto: Naila Čaušević
  • 948
  • 66
  • 0

U dobojskom naselju Stanić Rijeka udaljenom svega tri kilometra od grada Branko Simić, penzionerske dana provodi baveći se poljoprivredom. Radni vijek proveo je radeći u struci kao diplomirani ekonomista. Danas, pored nešto stoke ima i voćnjak jabuke od 180 stabala sorti Idared i Gloster, koji je podigao prije tri decenije. 

"Voćnjak se nalazi na plodnoj i kvalitetnoj zemlji, pa svake godine bude dobar rod. Ove godine su se redovno navraćale i padavine, pa su imale dovoljno vlage, nisu ostale sitne. Ni mraz ih nije oštetio, a na sreću nije bilo leda i grada, pa je rod dobar i kvalitetan”, priča Simić za Agroklub. 

Pakuje je u mrežaste vrećice

Iako je kvalitet dobar, Branko ne bere i ne prodaje jabuke prve klase. Upravo traži plasman za trešenu jabuku pakiranu u mrežaste vrećice zapremine 25-30 kilograma, koje će za prodaju imati od 5 do 7 tona, prema njegovoj procjeni. Jedan od razloga za ovaj vid prodaje je što nema uslove za skladištenje jabuke. 

Hoće li roboti brati bh. voće - bliži su nego što mislimo?

Da bi jabuku prodao u prvoj klasi, trebao bi zaposliti radnike koji bi je brali sa grane u ambalažu koju moram nabaviti. Ubranu jabuku bi morao skladištiti u hladnjači, koju nemam. I najkvalitetnija jabuka se počne kvariti ako je 10-15 dana držite na neadekvatnom mjestu”, ističe naš sagovornik.  

Ne koristi hemijska sredstva

Druga stvar je što on svoju jabuku ne tretira hemijskim sredstvima, osim obaveznog zimskog prskanja. U literaturi koju je iščitavao spominje se prskanje zaštitnim sredstvima 21 put u toku godine, što je za njega previše i neprihvatljivo.  

Brankove jabuke su itekako pogodne za proizvodnju organskih proizvoda

Mogu i ja prskati, ali za mene je to trovanje. Ja više volim pojesti jabuku koja otpadne i u koju je crv ušao, nego onu sa grane, koja se cakli i puna je pesticida. Znam da dosta ljudi nema izbora i kupuje ono što mu se ponudi, nažalost”, dodaje. 

Zato su njegove jabuke itekako pogodne za proizvodnju prirodnih, organskih proizvoda, kao što su cijeđeni sokovi, pekmezi i rakija. 

Peče i rakiju

Prirodni sok od jabuke je moguće vrlo lako napraviti, bez ikakvih konzervansa i dodataka, dovoljna je samo pasterizacija. Branko svake godine odredi količinu jabuke koju sam prerađuje u sok i nosi na pasterizaciju, za potrebe svoje porodice i prijatelja. Pored toga ima i vlastiti kazan za pečenje rakije, pa vrši i usluge pečenja, ali samo za prijatelje. Proizvodi tri vrste rakije: jabuku, krušku i šljivu. 

Proizvodim veoma kvalitetnu rakiju, po industrijskim smjernicama, ali ne nikada ne prodajem frišku, nego je pustim da odleži 5-6 godina i tek onda stavljam na prodaju. Tako je puno bolja i kvalitetnija”, kaže naš sagovornik. 

Kada je riječ o cijeni jabuke, kaže da je ne bio dao ispod 0,30 KM po kilogramu, s obzirom da mora platiti radnike koji će mu pomoći u berbi nakon trešenja, jer je ne može sam obrati. Dodaje da je cijena bila ista i prošle godine, te da se uprkos poskupljenjima nije povećala.  

Ukoliko trebate trešenu ili jabuku za industrijsku proizvodnju, Branku se možete javiti na broj telefona: 065/733-225 ili na adresu u Stanić Rijeci.  


Fotoprilog


Tagovi

Goran Simić Proizvodnja jabuke Doboj Stanić Rijeka Domaći proizvod Rakija


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.