AgroKlub.ba

\

Voćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Voćarstvo » Branko Drljača: Za kvalitetnu rakiju treba vremena

Branko Drljača: Za kvalitetnu rakiju treba vremena

Imanje Rajnovača

Branko Drljača: Za kvalitetnu rakiju treba vremena

Datum: 13.10.2017. 07:00 |

Kategorija:

Voćarstvo

Porodica Drljača razvila je brend rakija i likera pod imenom Imanje Rajnovača. Njihove rakije osvojile su brojne nagrade.

Porodica Branka Drljače se na svom imanju posvetila proizvodnji rakije i likera. Imanje Rajnovača smješteno je u podnožju brda Rajnovača po kome je i dobilo svoje ime, u selu Ivanjska, opština Bosanska Krupa. Svojom proizvodnjom podigli su standard u kvalitetu rakije ovog kraja.

Rakija od kvalitetnih plodova

Porodica Drljača ima vlastite voćnjake, ali dio sirovine otkupljuje od svojih komšija i voćara iz regiona. Njihova prednost je što se imanje nalazi na teritoriji idealnoj za voćarsku proizvodnju u čistoj prirodi.

"Na imanju uzgajamo šljivu i krušku. Za sada imamo oko 1ha pod šljivom, a od kruške uzgajamo viljamovku i crnu krušku. Jedan dio sirovina otkupljujemo od svojih komšija i voćara iz regiona. Veoma nam je važno da je sirovina za našu rakiju najboljeg kvaliteta. Poslije branja plodovi voća odmah idu u preradu. Voće ide u kace za vrenje gdje pratimo i kontrolišemo cijeli proces, a poslije toga fermentisana masa dospjeva u kazane gdje se vrši redestilacija. Nakon adekvatnog odležavanja rakija je spremna za tržište", rekao je Branko Drljača.

Voćnjak na Imanju Rajnovača za sada nema sistem za navodnjavanje, a namjera im je da obezbjede navodnjavanje i da prošire voćnjak. Ovim poslom se bave od 2010. godine, a ove godine im je najveći problem bio mraz.

U svojoj ponudi imaju šljivovicu, rakiju od crne kruške, rakiju od viljamovke, orahovaču i višnjevaču. U skorijoj budućnosti će portfolio proizvoda biti proširen.

Branko Drljača: Sudjelujem u svim procesima proizvodnje


Orahovac pod orahom

Veliku pažnju posvećuju kvalitetu rakija i likera i trude se da kupci to prepoznaju. U moru proizvođača rakije porodica Drljača se odlučila da se fokusira na kvalitet.

Od Branka doznajemo: "Veoma nam je važno da pratimo put voćnih plodova, jer samo iz dobrog voćnjaka možemo dobiti kvalitetnu sirovinu i kasnije odličnu rakiju kao gotov proizvod. U procesu proizvodnje rakije uključen sam od početka do kraja, jer znam da se kvalitetan proizvod ne može dobiti za kratko vrijeme."

Jedan dio sirovina otkupljujemo od svojih komšija i voćara iz regiona. Veoma nam je važno da je sirovina za našu rakiju najboljeg kvaliteta.

Kvalitetom do brojnih nagrada

Njihov rad se isplatio i rakije sa Imanja Rajnovača osvajaju brojne nagrade na raznim sajmovima i manifestacijama.

Međunarodni poljoprivredni sajam Novi Sad 2017

Imanje Rajnovača je osvojilo više nagrada:

  • Šljivovica - srebrna medalja,
  • Crna kruška - srebrna medalja.

5. Internacionalni festival šljive, voćnih rakija i meda Ugljevik 2016

  • Šljivovica - zlatna medalja,
  • Orahovača - zlatna medalja

3. Kup Vrnjačke Banje 2016 - Nacionalno takmičenje proizvođača rakije i vina

Šljivovica - srebrna medalja,

  • Crna kruška - srebrna medalja.

Pod pokroviteljstom UNESCO , ambasador kulturne baštine grada Mannheima (Njemačka) zvanično predstavljena Srpska zajednica sa temom Slava i Rakija.


Prijem u Majnhajmu

Više o proizvodima imanja Rajnovača možete pogledati na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

"Bavljenje voćarstvom i proizvodnja rakije zahtjevaju znanje. Da bi smo dobili kvalitetan proizvod potrebna je stalna edukacija i entuzijazam. Ljudi imaju stabla voćaka ispred kuće i to je veliki dar, zato mu treba posvetiti pažnju onakvu kako ono zaslužuje, edukovati se i te plodove strasno pretvoriti u kvalitetne proizvode", poručuje Branko Drljača.

Foto: Arhiva porodice Drljača/Ranka Vojnović

Broj pregleda članka: 3459; Uspješnost članka: 391.95

Tagovi: Rakija, Likeri, Šljivovica, Imanje Rajnovača, Branko Drljača, Rakija od crne kruške

Ključne riječi članka: branko, drljaca, za, kvalitetnu, rakiju, treba, vremena, drljača, rakije, rajnovača, medalja, rakiju, rakija, branko, sirovina, srebrna, veoma, važno, šljivovica, proizvod, svojih, imanju, porodica, imanje, komšija, voćara, regiona, branko drljača, srebrna medalja, svojih komšija, kruška srebrna medalja, crna kruška srebrna, šljivovica srebrna medalja, rakiju najboljeg kvaliteta, našu rakiju najboljeg


Ranka Vojnović

Svi tekstovi autora

Autorica Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.


Slike Branko Drljača: Za kvalitetnu rakiju treba vremena