Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đubrenje borovnice
  • 20.05.2021. 14:00

Borovnica: Đubrenje ureom obaviti tek u drugoj godini, a nikako odmah poslije sadnje!

Poljoprivredni proizvođači često prave grešku u prvim godinama uzgoja jer sa ureom znaju da zaliju zemlju oko tek posađenih sadnica.

Foto: Bojan Kecman
  • 148
  • 218
  • 0

Borovnica će usljed klimatskih promjena koje ugrožavaju uzgoj jabučastog i koštičavog voća, u narednom periodu biti među najzastupljenijim voćnim vrstama. Donosi visok profit, izbjegava pozne mrazeve, a i otkupna cijena joj je visoka. Međutim, osjetljiva je na pH vrijednost zemljišta i zato bi trebalo obratiti pažnju na ishranu i navodnjavanje.

Kao i kod drugog voća i ovdje bi trebalo da se obrati pažnja na nekoliko činjenica. Prije svega, u pitanju je biljka sa najprostijim korijenovim sistemom. Drugim riječima, korijen je najviše razvijen do dubine od 40 centimetara, a zemlja u kojoj se nalazi, mora da bude kisele reakcije (pH od 3,5 do 4,2 ), mrvičaste strukture, dobro opskrbljena vodom i bez korova. Mada, dokazalo se da ovaj usjev uspijeva i pri pH vrijednosti od 5. Dakle, pošto joj je korijen plitak, lako apsorbuje hranjiva i sve što se baca ili poliva oko njega.

Ne zalivati ureom tek posađene sadnice

Poljoprivredni proizvođači često prave grešku u prvim godinama uzgoja jer sa ureom znaju da zaliju zemlju oko tek posađenih sadnica. To je veliki propust jer se ovo hranjivo dodaje tek u drugoj godini, a ne u prvoj, odnosno, neposredno poslije sadnje. Korijen je plitak i može doći do njegovog "pregorjevanja" jer đubrivo sadrži 46 procenata azota.

Pažljivo isplanirati đubrenje borovnice

Zato se prije same sadnje mora vidjeti koliki je pH zemljišta ? Ako je ispod pet dodaje se urea, a ako je iznad, koristi se amonijum sulfat. Najbolje je hranjiva staviti prije sadnje, a ne poslije nje. Nakon sađenja, u proljeće poželjno je dodati 50 do 60 grama KAN-a, po jednoj sadnici jer borovnica voli azot, ali ne u velikim količinama.

Obilnije zalijevanje vodom, u slučaju da se biljka suši

Ako ste posadili ovu voćku u jesen, a na proljeće dodali ureu, odnosno, zalili biljku, vrlo lako može da dođe do njenog sušenja. Kako bi koliko toliko spriječili sušenje, jedina opcija je obilnije zalijevanje sadnica vodom jer se urea brzo ispira iz tla. Međutim, obratite pažnju da usjev nakon zalijevanja ne leži u vodi jer će se tako dodatno ubrzati sušenje.

Zato se prilikom sadnje biljke stavljaju na gredice, humke, u cilju bržeg oticanja suvišne vode. Dakle, zalijevajte borovnicu svaki dan, barem jednu sedmicu i pratite stanje biljke. Odsijecite osušene dijelove pa ukoliko se sušenje ne nastavi - voćka je spašena.


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj borovnice Đubrenje borovnice Kisela reakcija Zalijevanje borovnice Urea Amonijum sulfat Plitak korijen


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]