Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest masline
  • 02.12.2017. 07:00

Bijela trulež korijena stabla maslina

Kada se uzme u obzir ukupna šteta koju može prouzročiti ova gljiva, s pravom se može smatrati jednim od najštetnijih biljnih patogena.

Foto: Ivan Šimičević
  • 192
  • 12
  • 0

Bijela trulež korijena stabla maslina koju uzrokuje gljiva Armillaria mellea spada u Carstvo: Fungi; Pododjel: Basidiomycota; Razred: Basidiomycetes; Red: Agaricales; Porodica: Strophariaceae; Rod: Armillaria.

Zasad je unutar roda Armillaria poznato i opisano više desetaka vrsta, od kojih su se mnoge u prošlosti svrstavale unutar vrste Armillaria mellea. Danas se u fitopatološkoj praksi srodne Armillaria vrste često označavaju kao Armillaria mellea kompleks, uzročnik bolesti korijena, kako na brojnim šumarskim, tako i na drvenastim poljoprivrednim kulturama (sveukupno oko tisuću njih). Vrsta Armillaria mellea je svakako najčešće spominjana i opisana.

Jedan od najštetnijih biljnih patogena

Kada se uzme u obzir ukupna šteta koju može prouzročiti ova gljiva, s pravom se može smatrati jednim od najštetnijih biljnih patogena. Javlja se u dvije različite forme, kao akutna i kao kronična. Kod akutnoga oblika bolesti dolazi do nagloga sušenja pojedinih grana, pa i cijele biljke, dok se kod kronične forme bolest manifestira u vidu slaboga rasta, žućenja lišća, te njihovog prijevremenog opadanja. U konačnici, također dolazi do kompletnog sušenja stabla.

Propadanje i sušenje napadnutih biljaka rezultat su prodora gljive u korijenov vrat, čime se prekida neometano kolanje vode i hranjiva.

To se najčešće događa u vrućim ljetnim mjesecima. Tkivo ispod kore na korijenovom vratu mekano je i vlažno te prekriveno bijelim micelijem gljive, s karakterističnim mirisom na trulež.

Javlja se zbog slabe pripreme terena

Zadnjih se godina ova bolest značajnije bilježi u maslinicima koji su podizani na krčevinama šumskih terena makije i hrasta, kao rezultat slabe pripreme terena kod podizanja nasada. Naime, umjesto podrivanja i rigolanja te vađenja i odstranjivanja korijenja prethodne vegetacije, najčešće zbog financijskoga efekta, kopaju se samo sadne rupe.

Na takvim terenima nakon krčenja bi dvije do tri godine trebalo uzgajati ratarske kulture, jer u tom vremenu ostaci korijena istrunu.

U protivnom nakon pet do deset godina korijenje dolazi u dodir s ostacima prethodne vegetacije, koja je zaražena s gljivama Armillaria kompleksa te dolazi do propadanja i sušenja pojedinih stabala, pa i više njih u nizu. Također se isti simptomi javljaju u maslinicima na teškim terenima koji zadržavaju vodu, posebice ako se navodnjavaju.

Zaštita otkopavanjem korjenova vrata

Vidno je da su mjere zaštite uglavnom preventivnog karaktera. Međutim, u zadnje se vrijeme često primjenjuje i tehnika otkopavanja korjenova vrata i to uglavnom na stablima s poznatim žarištima zaraze.

Korijenov vrat se otkopa u proljeće i bude izložen toplini i suši kroz cijeli vegetacijski period, sve do jeseni. Na takav način najčešće izostaju veće štete već napadnutih stabala.

Drugi vid zaštite protiv gljive Armillaria mellea svodi se na biološku zaštitu uporabom antagonističkih gljiva iz roda Trichoderma. Tako su danas na tržištu poznati različiti pripravci na osnovi ovih gljiva, koji mogu biti dobro i praktično rješenje na terenima gdje postoji veći rizik od ove bolesti.

Priredio: Ivan Šimičević, SS, Foto: Ivan Šimičević


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]