Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena maline
  • 02.08.2018. 16:00

Berba malina završena - koja je otkupna cijena?

Tokom berbe neke hladnjače u našoj zemlji su izlazile sa cijenom do 1,60 KM, a shodno lošem vremenu i kišama malinu su otkupljivali i za čak 0,50 KM.

Foto: Pixabay/Zichrini
  • 2.146
  • 125
  • 0

Otkupna cijena maline nije poznata ni nakon završetka berbe. U Opštoj zemljoradničkoj zadruzi "Srebrenica" kažu da na cijenu utiče više faktora, navodi eSrebrenica. Naime, Ivan Todić, direktor OPZ "Srebrenica" kaže da cijene još nisu definisane i da će na to uticati svakako kvalitet maline koji je ove godine lošiji zbog obilnih kiša.

"Ova godina je problem zbog vremenskih prilika i jako je loš kvalitet robe, a posljedica onih prethodnih godina proizvodnje je uticala da su cijene u prodaji opale u protekle dvije godine”, kaže Todić.

Cijena od 0,50 do 1,60 KM

Tokom berbe neke hladnjače u našoj zemlji su izlazile sa cijenom do 1,60 KM, a shodno lošem vremenu i kišama malinu su otkupljivali i za čak 0,50 KM. Vlada Republike Srpske obećala je pomoć u iznosu od 15 posto podsticaja na cijenu čime žele ublažiti gubitke kod proizvođača.

Dvogodišnja malina - agrotehničke, pomotehničke i mjere zaštite u zasadima maline nakon berbe

Todić ističe da će sasvim sigurno cijena maline biti niža od prošle godine, 1,90 KM, i da na to utiče i cijena maline na svjetskoj berzi.

Akontativna cijena do jedne marke

"Otkupna cijena bi trebala da se formira relano, kako bi prošla na tržištu, a kako ni proizvođači ne bi bili ugroženi, iako su već poprilično nezadovoljni", rekao je Todić i dodao da tržište formira cijenu maline svim hladnjačarima.

On kaže da hladnjačari još nisu formirali cijenu, a da je akontativna cijena kojom su neki od proizvođača isplaćivani iznosila do jedne marke. OPZ "Srebrenica" i ove godine je otkupila oko 500 tona maline.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Cijena maline Otkup maline Malina Srebrenica Akontativna cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.