Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ToTy 2021
  • 16.12.2020. 07:30

Antonio Carraro u TotY donosi najuži traktor s oscilirajućom osovinom

Tony 8900 V prvi je traktor u povijesti ovog proizvođača s oscilirajućom osovinom i hidrostatskim bestupanjskim prijenosom. Zbog svojih odlika i izvrsnih manevarskih sposobnosti idealan je za vinogradarske radove

Foto: Antonio Carraro
  • 113
  • 71
  • 0

Nakon što smo abecedno predstavljali brendove, počevši od prve kategorije koja nosi ime nagrade 'Tractor of the Year', naš krug ovogodišnjih TotY finalista se zgodno zatvorio opet slovom A. Ostao nam je finalist Antonio Carraro u kategoriji 'Best of Specialized'.

Ovaj poznati talijanski ekspert za voćarsko-vinogradarske traktore sa 110 godina dugom tradicijom u ovogodišnju je utrku kandidirao najnoviji model serije Tony s kojim ona sada broji 16 različitih tipova od 75 do 100 konjskih snaga. Tony 8900 ima inačice V i VL. U 'TotY 2021' izboru je finalist 8900 V oznake koja stoji za Vigneron, na francuskom vinar. S razlogom, jer je upravo ovaj model kompaktnih dimenzija, širine samo 0,9-1,2 metra (ovisno o pneumaticima), s podvozjem dužine 2,07 metara (ukupne dužine 3,4 m), klirensom 0,22-0,26 m, kuta zakretanja kotača 55o,  idealan za uske vinogradarske redove zbog svojih odličnih manevarskih karakteristika. 

Hidrostatski prijenos

Prvi je to traktor u povijesti ovog proizvođača, kako kažu 'tradicionalne arhitekture', s integriranom prednjom oscilirajućom osovinom, za razliku od dosadašnjeg ACTIO sustava koji se primjenjuje u Antonio Carraro strojevima od 20 do 100 KS. Ovo rješenje u kombinaciji s njihovom transmisijom daje, uvjereni su, najnapredniji visokospecijaliziran traktor na tržištu.

Ovogodišnji kandidat za najboljeg 'specijalistu' ima snagu 75 KS koje na 2.400 o/min osigurava 4-cilindrični Kubota motor zapremine 3,8 litara. Najjači okretni moment od 335 Nm razvija na 1.500 o/min.

Proglašenje najboljeg europskog traktora u 24. TotY izdanju održat će se 18. prosinca u 15.00 sati na digitalnoj platformi totydigital

Specifičnost motora je i ostvarivanje redukcije ispušnih plinova petog stupnja (Stage V) bez tehnologije selektivne katalitičke redukcije, a time i bez uporabe AdBlue dodatka. Propisana se emisija postiže zahvaljujući sustavu regeneracije ispušnih plinova (EGR) i katalizatoru dizel oksida (DOC). 

Ergonomske kontrole

Tony 8900 V je opremljen bestupanjskim prijenosom iz njihove vlastite radionice. Riječ je hidrostatskom kontinuirano varijabilnom prijenosu koji glatko mijenja robotizirane brzine kroz četiri stupnja u rasponu od 0,01 do 40 km/h. 

Bestupanjski prijenos je reguliran ITAC elektroničkim upravljanjem operativnim sustavom, dok kontrolni sustav TMC (Tractor Management Control) podešava broj okretaja motora i radnu brzinu te brojne druge funkcije osiguravajući fleksibilnost u različitim uvjetima vožnje (ovisno o terenu). Uporaba kvačila nije potrebna kako pri mijenjaju brzina tako ni pri promjeni smjera vožnje koja se jednostavno rješava povlačenjem ručice hidrostatskog reversera u bilo kojoj brzini. I same kočnice se, kažu AC inženjeri, rijetko koriste jer transmisija dozvoljava traktoru usporavanje na neovisan način, do zaustavljanja stroja. Čak i na padinama. 

Snažna hidraulika

U hidrauličkom sustavu kola 60 litara ulja, a tri hidrauličke pumpe osjetljive na opterećenje daju maksimalan protok od 137 l/min (90 + dodatnih 37 l/min), s mogućnošću dodatka još dvije. Na raspolaganju su tri električna ventila za vanjske potrošače. Traktor 'podigne samog sebe', jer mu je stražnji podizni kapacitet 2,7 tona, koliko je i sam težak. Prednje hidraulično podizanje nije dostupno. Stražnje priključno vratilo s hidrauličkom aktivacijom je brzine 540/540E (u opciji i 1.000 o/min), a prednje 1.000 o/min.

Uz to, sama konstrukcija novog Tony V, koja daje više prostora između prednje osovine i kabine, omogućuje priključivanje oruđa i s bočne, uz dakako mogućnost montaže priključnih strojeva i s prednje i sa stražnje strane. Još jedna inovacija je i hidraulični cilindar s horizontalnim i vertikalnim pomicanjem koji će prilagoditi položaj stražnjeg priključka u odnosu na podlogu. Podešavanje inklinacije i radnog kuta, nepotrebno je reći, pridonosi stabilnosti stroja.

Skandinavska rješenja za mnoge probleme - TotY finalisti Valtra G 135 Versu i F 105

Za, na prvi pogled mali traktor, kabina je prostrana i udobna, s ekonomično i ergonomično uređenim radnim prostorom, mehaničkim ovjesom, automatskim klima uređajem te filtrom zraka 4, kategorije (CAT4) koja daje najviši standard sigurnosti operatera u radu sa sredstvima za zaštitu bilja. Kabina ima i ROPS i FOPS sigurnosne funkcije protiv prevrtanja i pada predmeta.

Udobnosti i jednostavnosti rukovanja će svakako doprinijeti i pod desnom rukom vozača smješten višenamjenski upravljački joystick Multicontroler (JMC) za kontrolu brojnih funkcija, kao što su brzina stroja, broj okretaja motora, protok hidraulike, aktivacija hidrauličnih poluga, rad kamera i dr. postavki. Poboljšanjem LED sustava osvjetljenja omogućen je i nesmetan rad u uvjetima smanjene vidljivosti odnosno noću. 

I na kraju, podsjetimo, proglašenje najboljeg europskog traktora u 24. izdanju ove prestižne nagrade za koju se u četiri kategorije bori 18 finalista održat će se 18. prosinca u 15.00 sati na digitalnoj platformi totydigital.


Tagovi

TotY Hidrostatski prijenos Motor Hidraulika Kabina


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]