Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagoda
  • 04.06.2024. 09:00

Alem Hodžić: Od pionira do lidera u uzgoju jagoda na 700 metara nadmorske visine

Kada završe svi krajevi sa jagodom, kod njega tek počinje berba.

Foto: Jasmin Hodžić
  • 1.342
  • 198
  • 0

U Oborcima kod Donjeg Vakufa, Alem Hodžić, već skoro deset godina uspješno se bavi uzgojem jagoda. Na površini od jednog hektara, uzgaja nekoliko sorti jagoda, uključujući Clery, Roksanu, Cory, Asiu i Arosu. Ono što njegov uzgoj čini posebnim je nadmorska visina od skoro 700 metara.

Lani je, priča nam, na površini od 0,8 hektara imao impresivnih 17 tona roda. To je rezultat njegove posvećenosti, truda i znanja koje je stekao tokom godina. Međutim, ova godina je bila izazovnija za njegov uzgoj.

"Zbog jakog napada grinje, koja nije bila adekvatno suzbijena, stradalo je skoro 30 posto nasada", kaže nam ovaj uzgajivač, dodavši da je i kasni mraz uzrokovao dodatne probleme, smanjujući očekivani prinos.

Tržište i prodaja

Unatoč ovim izazovima, Alemove jagode su i dalje vrlo tražene. Dospijevaju na berbu kasnije nego ostale na tržištu, što mu omogućava da plasira proizvod kada je potražnja najveća. Sve njegove jagode završe na poznatoj sarajevskoj pijaci, gdje ih kupci s nestrpljenjem čekaju. Alem nema problema sa prodajom svojih jagoda, jer su poznate po kvaliteti i ukusu.

Lokalci pomažu u berbi

"Berače uvijek lako pronađem u svom mjestu, a u vrhu sezone potrebno ih je i više od 25 kako bi se ubrala sva jagoda", priča Alem, na čijem imanju se okupi zajednica, a mnogo je i mladih iz Oboraca koji rado dolaze zaraditi džeparac sezone.

Njegov uspjeh je na neki način postao i uspjeh cijele mjesne zajednice.

Porodica i podrška

Osim jagoda, jedan je od pionira uzgoja malina na ovim prostorima. Njegova posvećenost poljoprivredi i ljubav prema zemlji pomogla mu je da prevaziđe mnoge izazove.

Priča nam je da pokušao započeti život u Njemačkoj, ali je brzo shvatio da to i nije baš njegovo željeno područje i da se  može živjeti i od vlastitog rada na svojoj zemlji. U svemu mu pomaže supruga Emina, koja je uvijek nesebična podrška. Njihova zajednička vizija i trud osigurali su im stabilan i uspješan život.

Cijena jagoda zadnjih godina odlična

Alem ima velike planove za budućnost.

"Planiram proširiti plantažu jagoda na ukupno 1,3 hektara. Voda nije problem, jer iznad imanja postoji šumski izvor koji sam usmjerio u svoj bazen", kaže ovaj poljoprivrednik i dodaje da se od ovog posla može lijepo i pristojno živjeti, jer je cijena jagoda zadnjih godina odlična i nema problema sa prodajom.

Zahvalnost i zajednički trenuci

Na kraju svake sezone, organizuje zajednički roštilj za sve koji su mu pomogli. To nije samo način da se zahvali, već i prilika da se cijela zajednica okupi, slavi i uživa u plodovima rada. Njegove jagode nisu samo plodovi rada, već i ljubavi i pažnje, što ih čini još slađima.

Alem Hodžić je dokaz da se trud, ljubav prema zemlji i zajednički rad mogu isplatiti. Njegova priča inspiracija je mnogima, pokazuje da se uz upornost i predanost može uspjeti i ostati vjeran svojim korijenima.


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60% vode,  može biti i do 12% šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Jagoda Uzgoj Ljudskepriče Plantaža Donjivakuf Bosnaihercegovina


Autor

Jasmin Hodzic

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.