Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćnjaka
  • 06.02.2024. 09:00

Ako niste bacili stare CD-ove i VHS kasete, imate priliku da ih iskoristite

Jedna od metoda u zaštiti od srna je podizanje ograde gdje se provlači jedna bodljikava žica na vrhu i jedna na dnu, a postoji i čitav niz jeftinijih rešenja.

Foto: Depositphotoss/amykmitchell
  • 138
  • 9
  • 0

U zimskom periodu jedna od važnijih mjera zaštite u voćnjacima je zaštita od srna i glodara. Oštećenja koja prave često dovode do slabljenja voćaka što za posljedicu ima sušenje stabala. Ova oštećenja su karakteristična za zimski period jer tada nemaju druge dostupne hrane. Ovdje treba da primjenjujemo humane metode, koje za posljedicu nemaju ugrožavanje i povređivanje životinja jer su one svakako u svom staništu, a mi smo ti koji smo na njihovoj teritoriji.

Svakako najbolja zaštita od miševa i zečeva je, kako kaže savjetodavac Tamara Mihailović, ograđivanje voćnjaka pletenom žicom, ali je to jako skupa investicija.

"Stabla mogu da se premažu smjesom koja se pravi na taj način što se zagrije ubuđala svinjska mast i doda riblje brašno - oko dva kilograma. Također se po voćnjaku mogu razbacati svježe orezane grane, pa se zečevi hrane tim pupoljcima, ne dirajući stabla", kaže Mihailović.

Zaštitne mrežice i krečenje stabla

Jedna od najefikasnijih mjera je, kako navodi ovaj stručnjak, postavljanje zaštitne mrežice oko voćaka. Postoje namjenske mrežice koje se same nakon stavljanja oko sadnica motaju u rolnu.

"Jeftinija varijanta je kupovina mrežica za fasade koje se sijeku na određenu dužinu, uzdužno heftaju i tako postavljene mogu stajati duži niz godina. Treba voditi računa da mrežica bude labavije postavljena i ne pritezati je uz stablo", kaže savjetodavac dodajući da je cilj mrežica da ne guši stablo, što može dovesti do sušenja sadnica.

Kora je zbog kreča gorka, pa je i krečenje efikasna mjera (Foto: Depositphotos/solovei23@ukr.net)

Efikasnim se pokazalo i krečenje stabala, navodi Mihailović, gdje je kora gorka zbog kreča. Zečeve mirisom odbija i krv životinja. Kao mjera zaštite od miševa, korisno je uklanjati pokošenu travu, jer oni upravo tu prave svoja skloništa.

Bodljikava žica ili jeftinije rješenje - VHS traka

U zaštiti od srna se koristi nekoliko metoda. Jedna od sigurnijih je, kako savjetodavac navodi, podizanje ograde gdje se provlači jedna bodljikava žica na vrhu i jedna na dnu. Visina ograde mora biti preko dva metra.

Zaštita od divljači: Žica do metar i po, ukopana do pola metra, na vrhu i bodljikava?

Od drugih, jeftinijih metoda se može koristiti:

  • Vezivanje CD/DVD diskova za granu voćke, pri čemu se disk okreće, blješti i plaši divljač;
  • Plastične kese kojima je skinuto dno se postave po obodu voćnjaka ili se vežu za sadnice;
  • Može da se napravi vjetrenjača od plastične flaše koja pri puhanju vjetra proizvodi zvukove i plaši divljač;
  • Traka od VHS kaseta za video rekordere se razvuče po voćnjaku.

"Ukoliko su oštećenja na stablu djelimična, preporučuje se premazivanje kalemarskim voskom i kravljom balegom. Ako su oštećenja velika, radi se kalemljenje gdje se iznad i ispod mesta oštećenja zareže u obliku slova T, pa se sa stabla uzme mlada grančica kojoj se krajevi zasijeku pod uglom i umetne u T zarez, omota se kalem gumicom i na taj način je grančicom premošćen prekid kore", rekla je Mihailovićeva.

Podsjetimo, jedna od popularnijih mjera zaštite kod poljoprivrednih proizvođača je i električna ograda (pastir, čobanica) koja se pokazala kao efikasan način odbijanja divljači od štićenog prostora. Treba istaći da ni jedna zaštita neće obezbijediti stopostotno odbijanje divljači, ali kombinacije ograđenog prostora sa električnom ogradom i PVC mreža oko mladih voćki će sigurno da pruži dovoljnu zaštitu vašoj parceli.


Tagovi

Zaštita parcela Zaštita voćnjaka Zaštita od srna Zaštita od glodara Jeftina rješenja Zaštitna mrežica Mreža za fasadu VHS traka DVD


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva