Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarska proizvodnja
  • 29.05.2017. 18:00

Agronom, proizvođač jagode u slobodno vrijeme

Agronom, ratarskog opredjeljenja krenuo u voćarsku proizvodnju zasadivši jagodu na 2 duluma i ostvaruje prinos od 6,5 t vrhunskog kvaliteta. Sav rod završi na tržištu BiH.

  • 2.344
  • 109
  • 0

Iako je Čelić blizu, opština poznata po dugogodišnjoj proizvodnji jagoda, ovaj se proizvođač nije pokelebao u odluci da podigne zasad jagode na području Šamca, inače opštini poznatoj po proizvodnji prije svaga ratarskih i povrtarskih kultura.

Srđan Nastić, agronom više opredijeljen za ratraske kulture vrlo dobro se snašao i u voćarskoj proizvodnji. Blizina Čelića kojeg u šali zbog parcela pod jagodom možemo nazvati i "Jagodarevo", nije uplašila niti obeshrabrila da njegova jagoda neće naći plasman, naprotiv.

Nezahtijevne sorte

Dipl. Ing. Srđan Nastić rođen je 1981. godine u Šamcu koji je, kao što spomenuh, više opredjeljen za ratarske kulture, iako radi za veliku kompaniju odlučuje svoje slobodno vrijeme posvetiti proizvodnji jagode. Godine 2015. uz pomoć porodice počinje sa sadnjom jagode na parceli od 2 duluma.

Odlučuje se za sorte Maja i Cleri dugo već prisutne na našem području, koje obezbjeđuju visok i satabilan prinos konzumne sorte sa vrlo ukusnim, saltkim plodom. Ove sorte ne zahtijevaju posebne agrotehničke mjere od ustaljenih, odgovaraju našim agroekološkim uslovima. Na 2 duluma posađeno je oko 9000 sadnica, koje donose rod od 6,5 t. Otkupna cijena se kreće od 1,5 do 2,00 KM. Jagoda je sađena na gredice na crnoj malč foliji uz sistem za navodnjavanje kap po kap.

Pravovremene agrotehničke mjere

Ovaj iskusni agronom ništa ne prepušta slučaju, sve agrotehničke mjere odrađuju se pravovremeno i na visokom nivou. Iz tog razloga jagoda ima dobar kvalitet i dobru cijenu pa zbog toga ne brine za plasman. U svrhu zaštite biljaka koristi samo originalna zaštitna sredstva (pesticide) renomiranih svjetskih kuća. Kako zaštitu vrši preventivno nije do sad imao nekih većih problema izuzev mali procenat prisutnosti Botryitis cinerea i Phytophora cactorum koje je na vrijeme uočio i spriječio dalje širenje.

Za bolji prinos je odgovorna i mjera utklanjanja starih izmrzlih od zime i osušenih listova i bokora koja se odrađuje krajem februara. Prehranu vrši putem fertirigacije jer, kao što sam već navela, ugrađen je sistem za navodnjavanje kap po kap. U tu svhu koristi vodotopiva gnojiva vrhunskog kvaliteta po preporuci samog proizvođača. Ipak neke, male cake velikh majstora moraju ostati i tajna.


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60% vode,  može biti i do 12% šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Tagovi

Proizvodnja jagode Maja Cleri Srđan Nastić Šamac Jagoda


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.