Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hibridi voća
  • 30.11.2022. 07:30

11 zanimljivih i slatkih hibrida voća

Pluot, Šarafuga, Pluerry, Tangor, Tajberi su samo neke nove vrste voća. Posebno su interesantni amaterskim voćarima

Foto: Depositphotos/russiandoll
  • 140
  • 25
  • 0

Hibridi voća imaju sve više ljubitelja, a posebno su interesantni amaterskim voćarima koji se takmiče ko će imati neobičnije plodove. U ovom slučaju ne radi se o genetski modifikovanim organizmima (GMO) već o ukrštanju dvije ili više sorti unutar jedne vrste ili različitih vrsta unutar istog roda.

Hibridi koštičavog voća

Najviše su u ponudi hibridi koštičavog voća i to kombinacije šljive s drugim vrstama kao što su trešnja, breskva i kajsija. Ne zaostaju ni hibridi drugih voćnih vrsta, posebno citrusa i bobičastog voća. Njihova prednost nije samo neobičan izgled. Odlikuju se prirodnom otpornošću na bolesti i sušu, a njihovi plodovi su zanimljivih okusa, sočniji, ujednačene veličine i vremena zrenja.

Pluot ili Plumcot (naslovna fotografija, op.ur.) je nastao ukrštanjem šljive i kajsije. Odlikuje se intenzivnim slatkim okusom, sočnim mesom koje ima teksturu kajsije, glatku pokožicu i visok sadržaj šećera.

Peacotum je kombinacija šljive s breskvom i kajsijom. To je prvi hibrid tri vrste. Više podsjeća na kombinaciju šljive i kajsije, a ima teksturu breskve. Plodovi su blagog okusa.

Jedinstvena Sharafuga svojim izgledom podsjeća na šljivu. Nastala je kada se ova vrsta ukrstila s kajsijom i nektarinom. Ljubičasti plodovi svojim izgledom više liče na kajsije, a na nju podsjećaju svojim okusom. Zanimljivi su po tome što su slatki i dok su nezreli, nije potrebno čekati punu zrelost da bismo ih konzumirali Od plodova se pripremaju razni slatki proizvodi: marmelade, džemovi i kompoti.

Citrus Tangor (Foto: Flickr/Forest and Kim Starr)

Šljiva ukrštana s trešnjom daje brojne hibride. Nazvana Pluerry ima mnogo varijanti međusobnog ukrštanja, a odlikuje se sočnim i ukusnim plodovima koji dugo mogu ostati na stablu.

Nectaplum je hibrid između nektarine i šljive. Vanjski dio ploda ima glatku kožu koja vrlo podsjeća na nektarinu. Voće je vrlo slatko i ima intenzivan okus. 

Citrusi i bobičasto voće su veoma podesni za ukrštanje

Citrusi su dali brojne hibridne kombinacije. Tangor je križanac između mandarine i narandže, a s Jamajke dolazi kombinacija grejpa, narandže i mandarine.

Kombinovanjem grejpa i narandže nastao je Orangelo koji je slađi od grejpa. Potiče iz Portorika.

Limeta i kumkvat su dali križanca Limkvat koji podsjeća na minijaturnu narandžu sa zelenkasto-žutom pokožicom. Plodovi se jedu svježi, ali se koriste i za pripremu džemova ili uz ribu i piletinu.

Od bobičastog voća se izdvajaju Jostaberi, Tajberi i Pineberi.

Tajberi nam je već poznat (Foto: Depositphotos/aspendendron)

Roditelji Jostaberija su ogrozd i crna ribizla. Crne bobice su izuzetno bogate vitaminom C, a okus predstavlja kombinaciju grožđa, borovnice i kivija.

Tajberi je hibrid dobro poznat na našem tržištu. Nastao je od maline i kupine. Plod mu je nešto izdužen.

Ukrštanjem bijelih i kultiviranih crvenih jagoda nastao je hibrid Pineberi s okusom ananasa koji se bere od maja do juna.

Foto Citrus Tangor: Servis Flickr licenca CC


Tagovi

Hibridi voća Plout Peacot Sharfuga Orangelo Tajberi Amatersko voćarstvo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.