Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hibridi voća
  • 30.11.2022. 07:30

11 zanimljivih i slatkih hibrida voća

Pluot, Šarafuga, Pluerry, Tangor, Tajberi su samo neke nove vrste voća. Posebno su interesantni amaterskim voćarima

11 zanimljivih i slatkih hibrida voća
Foto: Depositphotos/russiandoll
402
27
0

Hibridi voća imaju sve više ljubitelja, a posebno su interesantni amaterskim voćarima koji se takmiče ko će imati neobičnije plodove. U ovom slučaju ne radi se o genetski modifikovanim organizmima (GMO) već o ukrštanju dvije ili više sorti unutar jedne vrste ili različitih vrsta unutar istog roda.

Hibridi koštičavog voća

Najviše su u ponudi hibridi koštičavog voća i to kombinacije šljive s drugim vrstama kao što su trešnja, breskva i kajsija. Ne zaostaju ni hibridi drugih voćnih vrsta, posebno citrusa i bobičastog voća. Njihova prednost nije samo neobičan izgled. Odlikuju se prirodnom otpornošću na bolesti i sušu, a njihovi plodovi su zanimljivih okusa, sočniji, ujednačene veličine i vremena zrenja.

Pluot ili Plumcot (naslovna fotografija, op.ur.) je nastao ukrštanjem šljive i kajsije. Odlikuje se intenzivnim slatkim okusom, sočnim mesom koje ima teksturu kajsije, glatku pokožicu i visok sadržaj šećera.

Peacotum je kombinacija šljive s breskvom i kajsijom. To je prvi hibrid tri vrste. Više podsjeća na kombinaciju šljive i kajsije, a ima teksturu breskve. Plodovi su blagog okusa.

Jedinstvena Sharafuga svojim izgledom podsjeća na šljivu. Nastala je kada se ova vrsta ukrstila s kajsijom i nektarinom. Ljubičasti plodovi svojim izgledom više liče na kajsije, a na nju podsjećaju svojim okusom. Zanimljivi su po tome što su slatki i dok su nezreli, nije potrebno čekati punu zrelost da bismo ih konzumirali Od plodova se pripremaju razni slatki proizvodi: marmelade, džemovi i kompoti.

Citrus Tangor (Foto: Flickr/Forest and Kim Starr)

Šljiva ukrštana s trešnjom daje brojne hibride. Nazvana Pluerry ima mnogo varijanti međusobnog ukrštanja, a odlikuje se sočnim i ukusnim plodovima koji dugo mogu ostati na stablu.

Nectaplum je hibrid između nektarine i šljive. Vanjski dio ploda ima glatku kožu koja vrlo podsjeća na nektarinu. Voće je vrlo slatko i ima intenzivan okus. 

Citrusi i bobičasto voće su veoma podesni za ukrštanje

Citrusi su dali brojne hibridne kombinacije. Tangor je križanac između mandarine i narandže, a s Jamajke dolazi kombinacija grejpa, narandže i mandarine.

Kombinovanjem grejpa i narandže nastao je Orangelo koji je slađi od grejpa. Potiče iz Portorika.

Limeta i kumkvat su dali križanca Limkvat koji podsjeća na minijaturnu narandžu sa zelenkasto-žutom pokožicom. Plodovi se jedu svježi, ali se koriste i za pripremu džemova ili uz ribu i piletinu.

Od bobičastog voća se izdvajaju Jostaberi, Tajberi i Pineberi.

Tajberi nam je već poznat (Foto: Depositphotos/aspendendron)

Roditelji Jostaberija su ogrozd i crna ribizla. Crne bobice su izuzetno bogate vitaminom C, a okus predstavlja kombinaciju grožđa, borovnice i kivija.

Tajberi je hibrid dobro poznat na našem tržištu. Nastao je od maline i kupine. Plod mu je nešto izdužen.

Ukrštanjem bijelih i kultiviranih crvenih jagoda nastao je hibrid Pineberi s okusom ananasa koji se bere od maja do juna.

Foto Citrus Tangor: Servis Flickr licenca CC


Tagovi

Hibridi voća Plout Peacot Sharfuga Orangelo Tajberi Amatersko voćarstvo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na sajmove stigao val kineskih samohodnih kosilica za rad na zahtjevnim terenima. Imaju nisko težište, daljinsko upravljanje, hibridni pogon (struja za kretanje, benzin ili dizel za kosilicu). Većih ili manjih razmaka, radnog zahvata, u izv... Više [+]