Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena rezidba
  • 15.06.2021. 11:45

Zelenom rezidbom vinograda cilj dobiti dva jaka pupa, na koja će se rezati idućeg proljeća

Orezivanje rodnog zasada je obavezna ampelotehnička mjera. Mimo zimske rezidbe kojom se reguliše prinos grožđa u tekućoj godini, tu je i ljetno orezivanje, kao i korekcija zimske rezidbe na zrelo. 

Foto: Vedran Stapić
  • 176
  • 34
  • 0

Tokom ovih ljetnih mjeseci, kada je riječ o radovima u vinogradu, aktuelna je zelena rezidba vinove loze ili takozvana pljevidba vinograda. Ova mjera obično se izvodi od kraja maja pa sve do kraja sedmog mjeseca. 

Prema riječima Igora Tomaševića iz PSSRS, njen glavni cilj je ukloniti sve ono što troši hranjiva i energiju namijenjene za rast i razvoj usjeva, a pri tom nije potrebno za dalje formiranje čokota ili prinosa grožđa. 

"U godini podizanja zasada, zelenom rezidbom nastoji se postići bolje i jače ukorjenjavanje i dobijanje dva jaka pupa pri osnovi čokota, na koje će se rezati idućeg proljeća", objašnjava Tomašević. Naglašava da je zadatak naredne (druge) godine, formiranje snažnog i stabilnog stabla - debla budućeg čokota dok je u trećoj primarno formiranje jakog debla i osnovnih krakova. Pored toga, važno je i obezbjediti izvjesnu količinu zdravih plodova. 

Koje sve operacije treba obaviti ?

Orezivanje rodnog zasada je obavezna ampelotehnička mjera. Mimo zimske rezidbe kojom se reguliše prinos grožđa u tekućoj godini, tu je i ljetno orezivanje, kao i korekcija zimske rezidbe na zrelo. 

Stručnjaci kažu da ima više aktivnosti u okviru ljetne rezidbe. Prije svega tu je pljevidba lastara, koja podrazumijeva njihovo uklanjanje zato što bespotrebno troše hranjiva i vodu. Tokom ovog perioda izvodi se i proplitanje kroz žicu, pri špalirskom tipu uzgoja. 

Naredni zadatak je prikraćivanje rodnih lastara na 30ak centimetara od visine gornje žice.

"Ovdje bi trebalo obratiti pažnju da se ne prikraćuje suviše rano, ali ni prekasno. Ako se operacija izvodi prerano, može doći do jačeg porasta zaperaka dok pri suviše kasnom uklanjanju, zaperaka uopšte neće ni biti, a zna se da to mlado lišće ima dobru fotosintetsku aktivnost", ističe ovaj savjetodavac. 

Nakon toga slijedi uklanjanje i zakidanje zaperaka. Oni se zakidaju u zoni grožđa jer je potrebno da taj prostor bude čist, dobro provjetren, bez mogućnosti javljanja različitih oboljenja. Prema pravilu, oni se odstranjuju kada dođu u fazu pet do sedam listova, a zakidaju se na dva do četiri lista. 

Kada ide prorjeđivanje grožđa ?

Kada se to odradi, onda ide defolijacija (uklanjanje) lišća. Kao i u prethodnom slučaju, zona oko grožđa obavezno je da bude čista, osunčana i prozračna. Pri tom trebalo bi paziti na južnu ili zapadnu stranu jer su one pod direktnim uticajem sunčeve svjetlosti  pa da se ne ogoli previše, da ne bi sunce spržilo grožđe. 

Naredna mjera bila bi prorjeđivanje grožđa i to u prvom redu onog koje je zaostalo u porastu ili ono koje je mehanički oštećeno. "Na taj način utičemo da preostali plodovi imaju što bolji oblik i kvalitet", zaključuje stručnjak PSSRS-a.

Značaj zaperaka vinove loze i kako ih pravilno ukloniti

Podsjetimo, kako bi se grožđu osigurali najbolji uslovi (dobra osunčanost, pravovremeno prekrivanje putujućom sjenom, dobra prozračnost unutar trsa, dovoljna produkcija šećera) vinogradarima se preporučuje da bočne zaperke uklanjaju na način da: to izvrše u optimalno vrijeme (kada zaperak formira treći list, ne prije, kao niti puno kasnije). Da uklanjanje ne izvode rukom i prstima nego vrlo oštrim i dezinficiranim makazama ili nožem. Ukoliko to rade mašinski, obavezno je imati oštra sječiva.

Zaperci su definitivno potrebni i korisni za vinovu lozu, a pravim odnosom prema njima vinogradar može imati višestruke koristi.


Tagovi

Zelena rezidba Zimska rezidba Orezivanje vinograda Igor Tomašević Zakidanje zaperaka Prorjeđivanje grožđa Ampelotehnička mjera


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Bioplinsko postrojenje u farmi "Spreča". Radi se o pionirskom postrojenju ovog tipa u FBiH gdje se struja proizvodi iz obnovljivih izvora energije, tačnije iz biogasa.