Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradarstvo
  • 13.08.2018. 09:30

Zašto i kako uklanjati listove oko grozdova?

Uklanjanjem listova oko grozdova ubrzava se sazrijevanje grožđa, poboljšava mu se kvalitet i smanjuju gubici zbog truljenja. U našim područjima defolijacija se provodi u septembru i oktobru.

Foto: Flickr/Jim G
  • 4.024
  • 241
  • 0

Kako objašnjava diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva Nebojša Mladenović, iz PSSS, u suvremenom vinogradarstvu se redovno primjenjuje defolijacija (uklanjanje listova), a to se čini zbog povećanja kvaliteta grožđa. Prema Mladenovićevim riječima, defolijacija se obavlja na 20-30 dana prije berbe grožđa. Iz zone lastara, u kojoj se razvijaju grozdovi, uklanjaju se pojedini listovi koji zasjenjuju grozdove. Tako se značajno poboljšava osvjetljenost i aeracija (snabdijevanje grozdova zrakom), što doprinosi njihovom boljem sazrijevanju, potpunoj obojenosti pokožice i manjem razvoju sive truleži na grožđu.

Uklanjanjem listova oko grozdova ubrzava se zrenje grožđa, poboljšava mu se kvalitet i smanjuju gubici uslijed truljenja. U našim područjima defolijacija se provodi u septembru i oktobru. Ona se radi ručno, a u novije vrijeme se koriste i strojevi, kao i kemijska sredstva (defolijanti).

Voditi računa o vremenu i broju uklonjenih listova

Da bi se ostvarili pozitivni efekti defolijacije, neophodno je voditi računa o vremenu i broju uklonjenih listova. Kada se pri defolijaciji ukloni 15-25% listova, na 20-30 dana prije berbe grožđa, pozitivni efekti su vrlo izraženi. Mladenović naglašava da se uklanjaju isključivo stari listovi, čija je fotosintetska aktivnost slaba. On dodaje da zbog znatnog poboljšanja fitoklime čokota, preostali listovi obavljaju intenzivniju fotosintezu i stvaraju dovoljno ugljikohidrata za ishranu i sazrijevanje grozdova i lastara, kao i za nagomilavanje rezervne hrane.

Sorte grožđa različito reagiraju na uklanjanje lišća

Reakcija sorti na defolijaciju je različita. Sorta muškat hamburg pozitivno reagira na postepenu defolijaciju. Od početka razvoja grozdova, treba uklanjati pojedine listove koji zasjenjuju grozdove, zato što se u sjeni razvijaju rehuljavi grozdovi, koji slabo sazrijevaju. S druge strane, grozdovi sorte kardinal dobivaju bolju obojenost kada rastu u uvjetima slabe zasjene nego na direktnoj svjetlosti. Zbog toga je potrebno da se za svaku sortu obave ogledi radi razrade najpogodnije ampelotehnike odnosno pravilne i pravovremene primjene pojedinih mjera zelene rezidbe u okviru njenog uzgoja, uzimajući u obzir zemljišne i klimatske uvjete sredine kao i sistem uzgoja.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinogradarstvo Vinova loza Grožđe Defolijacija Uklanjanje listova Njega Nebojša Mladenović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]