Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Plamenjače
 • 26.08.2023. 13:30

Vinova loza: Da plamenjača ne ovlada ne gledati u crveno slovo?

Ove godine, naročito je stradalo grožđe, jer naši vinogradari prije gledaju kada je crveno slovo, a ne kada zaštiti vinovu lozu. To se ponavlja iz godine u godinu, te treba razmisliti o pravovremenoj zaštiti, jer šteta može biti stoprocentna.

Foto: Depositphotos/Photozirka
 • 3.782
 • 203
 • 0

Zbog šteta koje nanosi bolest plamenjača vinove loze, njenom suzbijanju se mora prići krajnje ozbiljno. Tretmane treba izvoditi preventivno prije pojave uslova za zarazu (prije kiše). Učestalost tretmana zavisi od preparata koji se koriste, rasporeda padavina i faze razvoja biljke. Najosjetljivija faza je cvjetanje i porast lastara. Naročito oko cvjetanja i ljeti ne smije se ništa prepustiti slučaju. Ove godine je plamenjača desetkovala prinose grožđa u Pomoravskom okrugu, zbog nepravovremene zaštite.

Na listovima žućkaste pjege, a na njihovoj donjoj strani je bijela prevlaka; listovi se suše. Kada se stvori na malim bobicama bijela prevlaka - grozdići propadaju. Veće bobice smežuraju, posmeđe i osuše se. Širi se za vrijeme čitave vegetacije, naročito ukoliko je toplo vrijeme sa padavinama, kao ove godine. Simptomi plamenjače se uočavaju na svim zelenim dijelovima vinove loze (lišću, lastarima, cvijetu i grozdovima).

Ove godine, naročito je stradalo grožđe, jer naši vinogradari prije gledaju kada je crveno slovo, a ne kada zaštiti vinovu lozu. To se ponavlja iz godine u godinu, te treba razmisliti o pravovremenoj zaštiti vinove loze, jer šteta može biti stoprocentna.

Za ostvarenje infekcije gljivom Plasmopara viticola potrebni su sljedeći uslovi:

 1. Minimalna temperatura vazduha u prethodna tri dana viša od 10 stepeni Celzijusovih;
 2. Minimalna količina vodenog taloga u prethodna 24 sata 10 mm po kvadratu;
 3. Prečnik lista veći od 3 cm;

Ova gljiva prezimljava u sporama u zaraženom otpalom lišću. Spore se šire u proljeće, te prouzrokuju prvu zarazu (peti mjesec). Ljeti se širi na listove i bobice ljetnim sporama (bijela prevlaka).

Sistem zaštite

Borba protiv plamenjače počinje u našim krajevima od polovine maja, pa traje do 15. jula, odnosno do završetka porasta lastara. Pred cvjetanje se obave dva prskanja (kada su lastari dugi 15 - 20 cm i neposredno prije cvjetanja), u cvjetanju samo ako se oduži zbog vlažnog i prohladnog vremena (jedan do dva puta organskim fungicidima), a zatim odmah iza cvjetanja i u razmacima 8 - 10 - 14 dana, tako da do 15. jula imamo tri do pet prskanja od završetka cvjetanja. Ukoliko, radimo zaštitu, kako sam naveo, u fazi sazrijevanja grozdova nećemo imati problema sa plamenjačom.

Do cvjetanja koristiti organske ili kombinovane bakarne + organske fungicide zbog osjetljivosti mladog lišća na bakarne preparate. U cvjetanju se koriste samo blaži organski fungicidi, a iza cvjetanja organski, bakarni ili kombinovani. Za zadnje prskanje preporučuju se bakarni fungicidi jer se teže ispiraju.

Voditi računa da se temeljno oprska unutrašnjost čokota, te donja strana listova. Od aktivnih materija koriste se oni na osnovi:

 • bakra;
 • kaptana;
 • folpeta;
 • na različitoj osnovi: folpet + metalaksil u dozi od 2,5kg/ha, folpet + mandipropamid u dozi 2,5 kg/ha, folpet + fosetil-aluminijum u dozi 3-4 kg/ha;
 • na osnovi mješavine sa bakrom.

Tagovi

Plamenjača vinove loze Preventivne mere zaštite Simptomi infekcije Fungicidi za plamenjaču Plasmopara viticola


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Broj primarnih korjenčića je specifičan za vrstu strnih žita i zbog toga se može koristiti za determinaciju vrste. Pšenica različitog roka sjetve se razlikuje i na osnovu ovoga pokazatelja. Prema tome, ozima pšenica klija sa tri, a jara sa... Više [+]