Pretraga tekstova
Vinogradi, u ovom periodu godine, izlaze iz kritičnog perioda za razvoj biljnih bolesti plamenjače i pepelnice.
Sušan period i izostanak biljnih bolesti išli su na ruku trebinjskim vinogradarima koji procjenjuju da će ubrati veće količine grožđa u odnosu na prošlu godinu, piše rtrs.
Potvrđuju to u kompaniji Agrofin gdje očekuju rod veći za deset do petnaest posto u odnosu na 2020., odnosno oko 1,1 milijun kilograma.
Budući da je vegetacija kasnila, tek je započelo šaranje grozdova. U vinogradima ove kompanije su u funkciji sustavi za navodnjavanje od kraja juna, a trenutno se obavlja skidanje viška zelene mase, što će pripremiti grozdove za sazrijevanje.
"To se radi da bi vlaga, hrana, vitamini išli u grozd, a poslije berbe u korijen, da se pripremi za narednu godinu", naveo je poslovođa Agrofina Đoko Radulović.
Vinogradi, u ovom periodu godine, izlaze iz kritičnog perioda za razvoj biljnih bolesti plamenjače i pepelnice.
Branko Anđelić, rukovoditelj vinogradarske proizvodnje Agrofin kaže kako su zbog nelojalne konkurencije i uvoza ovog voća prinuđeni da cijenu grožđa godinama drže na istom nivou, iako troškovi rastu.
"Otprilike, ulaganja su 40 do 50.000 maraka po hektaru, za tri godine, kada loza izlazi na prvi značajniji rod", ističe Anđelić dodajući da je nekad upitna i sama proizvodnja. Naime, ulaganja su velika jer je nekada teško sačuvati grožđe od bolesti. "Ako nemamo kvalitet, nemamo ni prihode", naglasio je.
Јovo Runjevac, iz naselja Zgonjevo, kaže da je ovogodišnji rod grožđa, na više od jednog hektara vinograda, u izuzetno dobrom stanju. Kiše su izostale, pa lozu nije morao često tretirati zaštitnim sredstvima. Zrenje će kasniti desetak dana, ali prodaja ne bi trebalo biti problem.
Arome i svježinu budućeg vina spasite izmjenama u tehnologiji
Također, povoljna činjenica je što su vinarije, zahvaljujući smirivanju pandemije i otvaranju tržišta, uspjele prodati značajnije količine vina.
Berba bi trebala započeti u prvoj dekadi septembra.
Tagovi
Trebinjski vinogradi Grožđe Agrofin Branko Anđelić Zelena rezidba Rod
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.