Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 15.07.2022. 18:00

Toplija klima "krivac" za ekspanziju vinogradarstva i vinarstva u Velikoj Britaniji

Dok su drugi regioni pogođeni vrelim talasom, sušom, nedostatkom padavina i požarima, klimatske promjene donijele su mogućnost uzgajanja vinove loze na Ostrvu više nego je ranije bilo moguće

Foto: Depositphoto/clickos
  • 107
  • 26
  • 0

Sve toplija klima povećat će proizvodnju vina u Velikoj Britaniji, pokazala je studija naziva "Projekcije klimatskih promjena za vinogradarstvo Ujedinjenog Kraljevstva do 2040.: fokus na poboljšanju prikladnosti za Pinot noir", a koju je objavio časopis za vinovu lozu i vino Oeno One

Dok su drugi regioni pogođeni vrelim talasom, sušom, nedostatkom padavina i požarima, klimatske promjene donijele su mogućnost uzgajanja vinove loze na Ostrvu u mnogo većem obimu nego što je ranije bilo moguće.

Veći potencijali za vinovu lozu

Više temperature povećavaju potencijal proizvodnje vina do 2040. godine. Istraživanje je pokazalo da uslovi postaju slični kao što su ih imale francuske oblasti Burgundija i Šampanj.

Površine pod lozom su se u Ujedinjenom Kraljevstvu između 2004. i 2021. proširile za skoro 400 posto, sa 761 na 3.800 hektara.

Prije 2004. dominantne sorte koje su se uzgajale bile su Reichensteiner, Seyval Blanc i Müller-Thurgau otporne na hladnije klime. To se sad mijenja. Istraživači su u fokus stavili sortu Pinot crni koja je ondje najzastupljenija i čini 33 posto površina.

U svom radu su otkrili da će značajna područja Engleske i Walesa postati toplija do 2040. godine za 1,4ºC u toku vegetacijske sezone. To povećava površine na kojima bi se Pinot noir mogao uzgajati, ali i druge sorte poput: Sauvignon blanca, Rizlinga i Semillona. Ove sorte se sada sporadično uzgajaju, ali s promjenom klime zasigurno će se površine pod njima povećati.

Sve je više površina pod vinovom lozom u UK (Foto: Depositphoto/clickos)

Predviđanje bioklimatskih promjena

Ova studija je obuhvatila analizu klimatskih podataka u periodu od 1999. do 2018. godine za tri vinogradarska područja. U pitanju su francuski Champagne i Burgundija te njemačka regija Baden.

Modeli predviđaju klimatske promjene na području UK i uslove kao u navedenim regijama. U studiji su predstavili dokaze o nedavnom zagrijavanju tokom vegetacijske sezone u jugoistočnoj i južno-centralnoj Engleskoj i utjecaju na održivost vinogradarstva. Promjene u budućnosti mogu dodatno utjecati na održivost, pogodnost sorti i potencijal vinskog stila.

Ipak, zabrinjavajuće je da postoje brojni izazovi kada su u pitanju promjene, a povezani su s pojavom ekstremnih vremenskih pojava do uticaja na ekosisteme. Predviđa se da će padavine tokom vegetacijske sezone smanjiti u narednih 20 godina za 10 posto u većem dijelu južne i istočne Engleske i do 15 posto u južnom Dorsetu, Devonu i dijelovima Cornwalla. Istovremeno za područja sjeverne Irske i južne Škotske se predviđa porast temperature, ali će predviđena količina u vegetacijskoj sezoni ostati visoka na 400 mm ili više, a možda i previsoka. To će limitirati širenje na sjever.

Rezultati pokazuju da su prinosi grožđa u istoriji bili niski, ali promjene donose povećanje. Tako je dobar urod iz 2018. godine djelovao ohrabrujuće na ovaj sektor. Povećanje temperature će omogućiti više površina pod vinovom lozom i fokusiranje na pjenušava vina koja do sada nisu bila ili su bila malo zastupljena u ovoj zemlji. 


Tagovi

Ujedinjeno Krljevstvo Vinogradarstvo Vinarstvo Pinot crni Pinot Noar Klimatske promjene


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]