Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stara populacija
  • 30.06.2022. 16:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Svećenik spašava biskupijski vinograd - slab odziv na radnu akciju, troškovi veliki

Poziv na radnu akciju nije naišao na veliki odaziv, pa će zadruga morati da angažuje dio lokalnog stanovništva i pokriti troškove

Foto: Banjolučka biskupija
  • 348
  • 151
  • 0

Voditelj Poljoprivredne zadruge "Podrumi Banjolučke biskupije" vlč. Ilija Kelić uputio je prije tri dana poziv "mladima i svima koji se tako osjećaju", s molbom za hitnom radnom akcijom spašavanja vinograda u župi Mahovljani nedaleko od Banje Luke. On je u svom dopisu naveo da se s obveznim radovima na vinogradu kasni mjesec dana te da prijeti zaraza koja ga može dokrajčiti.

Stoga je, kako je naveo, potrebna hitna radna akcija kojom bi se završilo umetanje loze u žicu kako bi se mogla napraviti zaštita od bolesti. 

Dovoljno 50-tak mladih 

Tada je naveo kako je planirano da akcija bude provedena od utorka 28. juna do subote 2. jula. Prema procjenama vlč. Kelića, koji je vođenje ovog biskupijskog dobra preuzeo prije nepuna dva mjeseca, dovoljno bi bilo 50-ak mladih.

"Jedna takva skupina bi sve obavila u jednom danu i doslovce spasila biskupiju od ne male štete. Ja ovdje nemam mladih Hrvata nikako i ostala je samo stara populacija koja i sama čeka da joj se pomogne. Jedini izlaz je tražiti pomoć među vama, dragi Hrvati, u dijelovima BiH gdje vas još ima, u domovini Hrvatskoj i po Evropi. Molim vas, pomozite!“, naveo je on.

Apel za pomoć nije naišao na veliki odaziv

Međutim, kako apel za pomoć u spašavanju ovog vinograda nije naišao na veliki odaziv, zadruga će morati da angažuje dio lokalnog stanovništva koje mora platiti i istovremeno osigurati hranu za one koji su stigli kao dobrovoljci te pokriti troškove zaštite vinograda. 

Računi za uplate

Za one koji žele pomoći u plaćanju troškova, koji se gomilaju, objavljeni su računi za uplate iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske: 

Račun u Bosni i Hercegovini
Primatelj: Banjolučka biskupija, Kralja Petra I., 80, Banja Luka
Svrha: Pomoć za obnovu vinograda
IBAN: BA391549995000247427
SWIFT: UPBKBA22

Račun u Hrvatskoj
Primatelj: Banjolučka biskupija, Kralja Petra I., 80, Banja Luka
Svrha: Pomoć za obnovu vinograda
IBAN: HR2723400091170017041
SWIFT: PBZGHR2X

Svi zainteresirani koji žele pomoći mogu se prijaviti i sve potrebne informacije dobiti na broj telefona +387 65 806 090, Facebook stranicu Biskupijski Podrumi ili Instagram profil biskupijski_podrumi

Župa i vinograd se nalaze iznad aerodroma kod Laktaša

Inače, župa i vinograd se nalaze na upečatljivom brežuljku iznad aerodroma kod Laktaša, oko 25 km od Banje Luke. Na ovom posjedu oko župne crkve planira se s projektom Međunarodnog centra za mlade Ivan Merz, izgraditi 40-ak šesterokrevetnih drvenih kućica s drugim potrebnim sadržajima po uzoru na francuski Taize. 

"Blizina autoputa, hrvatske granice i neposredna blizina aerodroma su najbolja potvrda da je ovo ispravan projekt koji može zaživjeti i biti najveće duhovno mjesto za mlade u regiji. Kao poljoprivredna zadruga pokrenut ćemo oživljavanje mnogih proizvoda naše trapističke opatije Marija Zvijezda te time osigurati i učešće mladima u edukaciji tradicionalne benediktinske proizvodnje", naveo je vlč. Ilija. 


Tagovi

Podrumi Banjolučke biskupije Vinograd Umetanje loze Ilija Kelić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.