Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slijepi miš
  • 02.01.2022. 18:00

Slijepi miševi čuvaju vinograde od grožđanog moljca

U vinograde je već postavljeno 245 kutija koje su naselili slijepi miševi, a broj moljaca se smanjio.

Foto: Facebook/BodegasEnguera
  • 120
  • 38
  • 0

Zanimljiv projekat u borbi protiv grožđanog moljca promoviše vinarija iz Španije koja se bavi proizvodnjom organskog vina. Oni su postavili 245 kutija za slijepe miševe čija je populacija zaštićena na nivou Evrope.

Projekat se odvija u saradnji sa Institutom Cavanilles Univerziteta u Valensiji i tamošnjim udruženjem vinogradara. Oni na njemu zajedno rade i promovišu oporavak populacije ove životinjske vrste koja je simbol te španjoske provincije, a brojnost joj je pala u čitavoj Evropi, navodi Agronoticias

Moljci su opasne štetočine u vinogradu i mogu da unište oko 70 posto uroda. Kako bi se zaštitili organski zasadi, pomoć je pronađena kod njihovih prirodnih neprijatelja koji ih koriste za ishranu, slijepih miševa.

Posebno izrađena staništa

Prve kutije su postavljenje u vinogradima Enguera i Fotanars dels Alforins, a posljednjih mjeseci postavljaju se u različite španske regije i u evropske zemlje kao što su Italija i Irska. Na taj način je ovaj model zaštite proširen na međunarodni nivo.

Tokom projekta se daju savjeti vinogradarima kako bi kutije dobile nove stanovike. Istovremeno se prati vrste koje koje se u njima nastanjuju.

Vrše se brojne analize i praćenja

Tehničari iz Instituta i Udruženja će na kraju projekta uraditi analizu prednosti koje pruža očuvanje slijepih miševa u borbi protiv grožđanog moljca. Za sada je visok procenta popunjenosti kutija, jer su svi koji su ih postavili dobili savjete kako da privuku, ali i zadrže nove stanovnike.

Popunjenost je bila preko 80 posto tokom ljetnih mjeseci kada se gnijezde. Maksimalan broj ovih vrlo korisnih životinja koji je uočen iznosio je više od 630 jedinki. Identifikovano je najmanje 12 vrsta, od kojih su neke ugrožene. Takođe, praćeno je stanje grožđanog moljca u vinogradima gdje su postavljene kutije i već sada su vidljivi rezultati, odnosno smanjenje broja njihove populacije. 

Posebne drvene kućice

Vršena je i genetska analiza slijepih miševa. Najveću brojnost je imao bjelorubi (Pipistrellus kuhlii) i otkriven dio genetske sekvence podvrste koja se nije pojavila u javnoj bazi podataka Genbank. Tokom 2022. godine će se proučavati da li ovaj nalaz odgovara novoj podvrsti koja nije ranije registrovana.

Agroturističke aktivnosti

Pored obnove brojnosti slijepih miševa, smanjenja populacije grožđanog moljaca, projekat ima za cilj promovisanje agroekoloških dostignuća i uključuje turističke aktivnosti. Tako su u vinariji organizovali "noći šišmiša", a preko 30 događaja je imalo 600 posjetilaca.

Projekat koji traje do kraja 2022. godine finansira Evropski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i državno i pokrajinsko ministarstvo poljoprivrede, ali je i sama vinarija pomogla kupovinu i postavljanje kutija i to sredstvima od prodaje vina baš za ovu namjenu. 


Fotoprilog


Tagovi

Španija Slijepi miševi Grožđani moljac Projekt Štetočine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.