Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrumi Petijević
  • 06.08.2022. 10:30
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Ranko Petijević spasio svoj vinograd od požara - godina je fenomenalna

Ova godina je najbolja u posljednjoj deceniji, ocjenjuje dugogodišnji vinar iz Trebinja Ranko Petijević. Rodnost i kvalitet grožđa za sada su fenomenalni. No, strah postoji

Foto: Vinski podrum Petijević
  • 880
  • 212
  • 0

U jedinom istočnohercegovačkom vinogorju, Trebinju već četiri generacije porodice Petijević bave se uzgojem vinove loze. U njihovim vinskim podrumima proizvode se četiri vrste vina od bijelih - šardone i žilavka, a od crvenih - merlot i vranac. Također, i dvije rakije loza i travarica. 

Što se tiče ovoga dijela Hercegovine, vranac je prepoznatljiva crvena sorta, a autohtona žilavka se podrazumijeva. No, dobro uspijevaju i šardone i merlot, otkiva nam vlasnik ove vinarije Ranko Petijević

"Bazirali smo se na žilavku, i dalje je sadimo jer je u okruženju vinarije brdovit predio. Momentalno je zasađeno oko 10.000 zasada, oko 8.000 žilavke i 2.000 vranca", dodaje.   

Rusi bili najbolji turisti

Ova vinarija prepoznatljiva je i po vinskom turizmu, do korone je to bilo mnogo bolje. Kako su u blizini Dubrovnik i crnogorsko primorje, dolazak stranih turista je bio svakodnevan. Nakon pandemije, situacija se bila popravila, a sada se osjeća uticaj rata između Rusije i Ukrajine. 

Kapacitet ovog porodičnog podruma je 70.000 litara

"Rusi su bili najbolji gosti što se tiče organiziranih tura iz crnogorskog primorja. Toga više nema, kao ni organiziranih dolazaka, sada su uglavnom porodične ili pojedinačne posjete“, kaže Petijević  i dodaje da su više posla imali u maju nego u posljednja dva mjeseca. 

No, problema s plasmanom nemaju. Sve količine se rasprodaju kako ugostiteljskim objektima tako i posjetiocima. Kapacitet ovog porodičnog podruma je 70.000 litara, to je skala koju drže posljednjih pet-šest godina i ne misle je povećavati. Brdovit predio je nezgodan za obrađivanje, ali Petijević zajedno sa sinovima uspijeva održavati sve urednim s manjim traktorima i motokultivatorima. Manji problemi su kod zaštite jer kroz strmine ne mogu mehanizacijom, zato koriste motorne pumpe. U kompletnom vinogradu instaliran je sistem za navodnjavanje 'kap po kap'. Što se tiče opreme u vinariji, crvena vina odležavaju u drvenim bačvama, dok su bijela u inoksu. 

Strepnja od požara

Ova godina je najbolja u posljednjoj deceniji, ocjenjuje ovaj dugogodišnji vinar. I prethodne dvije su bile dobre, ali su rodnost i kvalitet u 2022. za sada fenomenalni. Na ovom području kiša nije pala dva i po mjeseca.

Kiša nije pala više od dva mjeseca 

"Samo se bojimo da iza ovih velikih suša ne dođe nevrijeme. Sve dok ne oberemo grožđe ono nije naše, tuđe je. Iako je proljeće kasnilo, odnosno bilo hladno, desetak dana ranije je počelo dozrijevanje grožđa i već je u fazi dobrog zrenja, pogotovo ove rane sorte. Kvalitet je super, lako smo ga sačuvali od bolesti jer nije bilo porosica, kiša i sparnih dana koji navlače pepelnicu i plamenjaču", pojašnjava. 

Pukom srećom ovaj vinograd je krajem prošlog mjeseca spašen od požara. Vlasnik je naime zalijevao lozu kada je primijetio dim, a ubrzo se vatra proširila oko mladog vinograda koji je u punom rodu, pa je šteta mogla biti neprocjenjiva.

"U okruženju je velika šuma, sve je suho ko barut. Sreća moja pa sam bio u vinogradu, komšija je nešto čistio i palio pa se to zapalilo. Malo je zahvatilo i nas, ali smo brzo zvali vatrogasce, gasili smo i sin i ja i ljudi koji su došli po vino, spasili smo", prisjetio se, zaključivši da od požara sada najviše strepi. 


Fotoprilog


Tagovi

Vinograd Vinarija Vinski podrum Ranko Petijević Žilavka Merlot Vranac Šardone


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.