Po današnjim cijenama hektar vinograda ne može se podići bez 60 hiljada maraka. Nemojte da vam onda podrum smrdi na sirće!
Hercegovina je odavno naša vinska regija, gdje se proizvode vrhunska autohtona vina. No, vinogradarstvo se sve više "seli" i u kontinentalni dio zemlje. Imajući u vidu da se na područjima srednje i sjeverne Bosne sada nalazi nekoliko desetina hektara površina pod vinskim sortama grožđa te da i ovdje postoji rast interesa za ulazak u svijet proizvodnje vina, iznimno je važno ukazati malim vinarima na osnove tehnologija najrasprostranjenijih mirnih bijelih i crvenih vina.
"Posebno je važno da se mikro, malim i vinarima početnicima, kakvih je u Bosni i najviše, kroz prikaze osnovnih tehnoloških tokova ukaže na u praksi potvrđene najčešće greške u proizvodnji vina koje rezultiraju ili vinom lošeg kvaliteta ili upropaštavanjem sredstava i truda uloženih u proizvodnju grožđa i njegovu namjeravanu preradu u vino", rekao je prof. dr Milenko Blesić, tokom svog predavanja na temu "Elementi standardne tehnologije mirnih vina i češće greške u proizvodnji vina", održanog u sklopu 51. "Sajma šljive" u Gradačcu.
Prva greška je, kako je naveo profesor, da se ljudi precijene jer vinogradarstvo je skupo i traži značajna početna ulaganja. Po današnjim cijenama hektar vinograda ne može se podići bez 60 hiljada maraka i onda prvih četiri, pet godina su ulaganja, dok se čeka prvi rod.
"Kada već imate svoje grožđe onda morate da odlučite šta sa njim. Ako idete u proizvodnju vina, to je jako teško napraviti, teško se probiti jer je konkurencija ogromna pored velikog broja vinograda i vinorodnih područja. Tako da o tom treba voditi računa", napomenuo je prof. Blesić.
Preporučuje da se mali vinogradari organiziraju i zajedno educiraju. Jer greške se najčešće dešavaju u procjeni ulaganja i podcjenjivanju procesa vinarstva.
"Ljudi ne mjere, neće uzeti par instrumenata, i onda imaju problem sa viškom šećera, ili nešto drugo. Nažalost, higijena nam je težak problem. Mrsko nam je oprati, očistiti. Kada uđete u vinariju i osjetite sirće odmah nije dobro", upozorio je predavač sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu.
No, napomenuo je i kako se ovdje otvaraju sjajne mogućnosti kroz ruralni razvoj i vinski turizam. O tome svakako treba razmišljati, pa napraviti i “neku sobicu” gdje mogu probati vina, a koja se prodaju na vratima. "Ne može bolje. Ako se uvežete sa lokalnim restoranima to može biti super posao. Ali ne možete turiste dočekati, a da vam vinski podrum miriše na sirće", poručuje profesor.
Osim malih vinara i vinara početnika predavanju su prisustvovali i predstavnici vinarija. Iako se već profesionalno time bave, kažu kako je uvijek korisno čuti nešto novo, ali i podsjetiti se na neke greške i primijeniti u praksi.
"Potrebna je oprema i ne možete bez znanja, ali za neke male kućne potrebe svako može da primjeni", rekla je Bojana Jovičević, tehnolog u Vinariji “Pajić”.
Tagovi
Autorica
Partner
Husein Kapetana Gradaščevića 7,
76250 Gradačac,
Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0) 35 817 222,
e-mail: info@gradacackisajam.ba
web: https://gradacackisajam.ba/