• Štete od mraza
  • 12.05.2017. 10:00

Preživio tek jedan vinograd, štete će biti vidljive godinama

Mraz koji je u travnju iznenadio vinogradare, načinio je velike štete na usjevima.

Foto: Agroklub.ba
  • 803
  • 108
  • 0

"Prema riječima struke štete na vinogradima u Hercegovini od nedavnog mraza neće biti vidljive samo ove godine, nego i iduće dvije - tri godine", rekla je za Agroklub Erina Lasić iz Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

Lasić je rekla kako su gotovo svi vinogradi zabilježili štete od mraza.

"Štete su ogromne u ovom sektoru. Jedini vinograd koji je prošao s mini štetama je "Catena" Ljubuški. Ostali su imali od 50% do 100% štete prema informacijama s terena od strane angažiranih stručnjaka i neovisnih vještaka", rekla je Lasić.

Nema pomoći

U Gospodarskoj komori FBiH postoji formirana Grupaciju vinogradara i vinara koja ima svoje redovite sastanke.

"Sastanak povodom šteta od mraza smo održali 3.05. te isti dan uputili dopise Federalnom ministarstvu poljoprivrede, kao i županijskim ministarstvima poljoprivrede/gospodarstva te Stožerima civilne zaštite FBiH i županija. Do sada nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. Jedino saznanje imamo da su općina Čapljina, Čitluk, Ljubuški i Široki Brijeg objavili stanje elementarne nepogode. Koliko će moći pomoći, u ovom trenutku ne znamo", rekla je Lasić.

Od uroda nema ništa

Kako će im prijave štete i proglašenje elementarne nepogode pomoći, ne znaju ni sami vinogradari. Ističu da i ako im se i isplate financijska sredstva, da od ove godine nema od uroda, a ni od vina ništa.

Posebno su zabrinuti "veliki" proizvođači vina jer će zbog velike štete morati smanjiti i broj radne snage koja im je potrebna.

Važno je navesti kako je donesena i odluka o proglašenju stanja elementarne nesreće na području Općine Jablanice. Također, Vlada Županije Zapadnohercegovačke je proglasila stanje prirodne nepogode na cijelom području Županije Zapadnohercegovačke, odnosno u općinama Grude, Ljubuški, Širokom Brijegu, Posušju.

Podsjećamo, da je u Hercegovini hladni val krajem travnja načinio veliku štetu na vinogradima, voćnjacima i drugim poljoprivrednim kulturama.

Foto: Agroklub.ba


Tagovi

Vinograd Hercegovina Gospodarska komora BiH Šteta Usjevi Led Zima


Autorica

Sanja Čović

Sanja Čović

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi