Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od mraza
  • 12.05.2017. 10:00

Preživio tek jedan vinograd, štete će biti vidljive godinama

Mraz koji je u travnju iznenadio vinogradare, načinio je velike štete na usjevima.

Foto: Agroklub.ba
  • 845
  • 108
  • 0

"Prema riječima struke štete na vinogradima u Hercegovini od nedavnog mraza neće biti vidljive samo ove godine, nego i iduće dvije - tri godine", rekla je za Agroklub Erina Lasić iz Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

Lasić je rekla kako su gotovo svi vinogradi zabilježili štete od mraza.

"Štete su ogromne u ovom sektoru. Jedini vinograd koji je prošao s mini štetama je "Catena" Ljubuški. Ostali su imali od 50% do 100% štete prema informacijama s terena od strane angažiranih stručnjaka i neovisnih vještaka", rekla je Lasić.

Nema pomoći

U Gospodarskoj komori FBiH postoji formirana Grupaciju vinogradara i vinara koja ima svoje redovite sastanke.

"Sastanak povodom šteta od mraza smo održali 3.05. te isti dan uputili dopise Federalnom ministarstvu poljoprivrede, kao i županijskim ministarstvima poljoprivrede/gospodarstva te Stožerima civilne zaštite FBiH i županija. Do sada nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. Jedino saznanje imamo da su općina Čapljina, Čitluk, Ljubuški i Široki Brijeg objavili stanje elementarne nepogode. Koliko će moći pomoći, u ovom trenutku ne znamo", rekla je Lasić.

Od uroda nema ništa

Kako će im prijave štete i proglašenje elementarne nepogode pomoći, ne znaju ni sami vinogradari. Ističu da i ako im se i isplate financijska sredstva, da od ove godine nema od uroda, a ni od vina ništa.

Posebno su zabrinuti "veliki" proizvođači vina jer će zbog velike štete morati smanjiti i broj radne snage koja im je potrebna.

Važno je navesti kako je donesena i odluka o proglašenju stanja elementarne nesreće na području Općine Jablanice. Također, Vlada Županije Zapadnohercegovačke je proglasila stanje prirodne nepogode na cijelom području Županije Zapadnohercegovačke, odnosno u općinama Grude, Ljubuški, Širokom Brijegu, Posušju.

Podsjećamo, da je u Hercegovini hladni val krajem travnja načinio veliku štetu na vinogradima, voćnjacima i drugim poljoprivrednim kulturama.

Foto: Agroklub.ba


Tagovi

Vinograd Hercegovina Gospodarska komora BiH Šteta Usjevi Led Zima


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.