Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinska manifestacija
  • 14.08.2023. 12:00

Održana manifestacija "Kušaj ljubuška vina"

Hercegovina je regija vrhunskih vinograda i vina, a predstavilo se devet vinara s preko četrdeset vrhunskih vina.

Foto: FB/Ljubuški portal
  • 128
  • 60
  • 0

U subotu navečer se u Ljubuškom održala tradicionalna vinska manifestacija "Kušaj ljubuška vina", izvještava Fena. Predstavilo se devet ljubuških vinara s preko četrdeset etiketa vrhunskih vina.

Hercegovina vrhunska vinogradarska i vinarska regija

Ljubitelji vinske kapljice imali su priliku ispred restorana "Amfora" kušati vina Vinarije Buntić, Podruma Begić, Vinarije Majić, Vinarije Čuvalo, Vino Milas, vina Vinogradi Nuić, vina Obiteljski podrumi Sušac, Vinarije obitelji Škegro, te vina Vinarije Keža.

Predstavilo se devet vinarija s preko četrdeset vrhunskih vina

"Ove godine na festivalu se predstavilo devet proizvođača vina iz Ljubuškog, što je do sada najveći broj izlagača", rekao je Branimir Begić, tajnik Udruge vinogradara i vinara Ljubuškog. Istakao je da je Hercegovina postala prepoznatljiva vinarska i vinogradarska regija zahvaljujući kvaliteti vina. To su pokazale ocijene i medalje na najprestižnijim svjetskim vinskim natjecanjima. Dodao je da Ljubuški po broju medalja na većini natjecanja prednjači.

Posjetitelji su imali priliku kušati preko četrdeset vrhunskih vina od kojih je njih četrnaest nagrađeno na najprestižnijem svjetskom vinskom natjecanju Decanter u Londonu.

Jedinstven festival

Festival radi po jedinstvenom konceptu kušanja vina koji je ostao isti kao i proteklih godina: Posjetitelji su kupovali suvenir čaše, koje zadržavaju, i bonove za degustaciju čija cijena je ovisila od cijene odabranog vina i kretala se od 3 do 5 KM. Tako su mogli kušati vina po podrumskim cijenama.

Manifestacija je okupila ljubitelje vina

Rade po ovom konceptu, jer za festival ne traže sponzore nego imaju potporu Grada, Županije i Turističke zajednice Ljubuški. Dio sredstava financiraju sami vinari, a dio dolazi kroz prodaju čaša i bonova. Sam festival je zamišljen kao fešta za ljubušake, ali i za sve posjetitelje koji vole ljubuška vina.

Begić ističe da je sve zamišljeno da lokalni vinari u svom gradu predstave ono što su radili prethodnu godinu, svoja vina iz posebne berbe.

Svake godine se dodjeljuje zahvalnica ugostiteljskom objektu ili osobi koja je zaslužna za promociju ljubuških vina, a da nije proizvođač vina.

Ove godine ta čast je pripala ljubuškom restoranu "Most", u nastavku večeri upriličeno je druženje uz glazbeni program splitske grupe "058".

 


Fotoprilog


Tagovi

Ljubuški Kušaj ljubuška vina Vino Vinarije Manifestavija vina Vrhunska vina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.