Pretraga tekstova
Ako se vinogradi ne prostiru na velikim površinama, ne treba žuriti. Rezidba se može odraditi prije samog kretanja vegetacije. Pri tome je bitno velike rane premazati voćarskim ili pčelinjim voskom.
Nakon opadanja listova prekinuto je kolanje kroz provodna staničja, što znači da se može početi s rezidbom vinograda. Ipak, stručnjaci upozoravaju kako na temperaturama ispod -5 Celzijevih stupnjeva ne treba uzimati škare u ruke jer loza puca. Pa treba li dakle već sada krenuti sa rezidbom?
Za kvalitetnu rezidbu ostalo je još dovoljno vremena pa vinogradari koji se odluče odraditi je u februaru ili martu, neće pogriješiti.
Ako se nasadi ne prostiru na velikim površinama, ne treba žuriti. Rezidba se može odraditi prije samog kretanja vegetacije, a pri tome je bitno velike rane premazati voćarskim ili pčelinjim voskom, ističu stručnjaci za hortikulturu.
Važno je pratiti uzgojni oblik i prijašnje načine rada. Tako je za uklanjanje stare kore potrebno s rukavicama ostrugati cijeli panj. Uz rezidbu treba odmah vaditi svu rozgu iz žice i stavljati ju na sredinu reda da bi je kasnije malčerom lakše samljeli ili izvukli iz vinograda i spalili.
Kod rezanja loze važno je imati na umu da količina i kvaliteta ne idu zajedno pa bi proizvođači grožđa trebali smanjiti rezove na lozi. Kod rezanja je posebno bitno da alat koji se upotrebljava bude oštar, i što je još važnije, dezinficiran 70-procentnim alkoholom. Škare se oštre nakon svakog orezanog reda i to uvijek sa vanjske strane.
Tagovi
Rezidba vinove loze Vinogradi Vinogradari Pčelinji vosak Voćarski vosak
Autorica
Više [+]
Novinarstvom se bavi nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Saradnica je mnogih medija vezanih za agrar.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)