Pretraga tekstova
Ako se vinogradi ne prostiru na velikim površinama, ne treba žuriti. Rezidba se može odraditi prije samog kretanja vegetacije. Pri tome je bitno velike rane premazati voćarskim ili pčelinjim voskom.
Nakon opadanja listova prekinuto je kolanje kroz provodna staničja, što znači da se može početi s rezidbom vinograda. Ipak, stručnjaci upozoravaju kako na temperaturama ispod -5 Celzijevih stupnjeva ne treba uzimati škare u ruke jer loza puca. Pa treba li dakle već sada krenuti sa rezidbom?
Za kvalitetnu rezidbu ostalo je još dovoljno vremena pa vinogradari koji se odluče odraditi je u februaru ili martu, neće pogriješiti.
Ako se nasadi ne prostiru na velikim površinama, ne treba žuriti. Rezidba se može odraditi prije samog kretanja vegetacije, a pri tome je bitno velike rane premazati voćarskim ili pčelinjim voskom, ističu stručnjaci za hortikulturu.
Važno je pratiti uzgojni oblik i prijašnje načine rada. Tako je za uklanjanje stare kore potrebno s rukavicama ostrugati cijeli panj. Uz rezidbu treba odmah vaditi svu rozgu iz žice i stavljati ju na sredinu reda da bi je kasnije malčerom lakše samljeli ili izvukli iz vinograda i spalili.
Kod rezanja loze važno je imati na umu da količina i kvaliteta ne idu zajedno pa bi proizvođači grožđa trebali smanjiti rezove na lozi. Kod rezanja je posebno bitno da alat koji se upotrebljava bude oštar, i što je još važnije, dezinficiran 70-procentnim alkoholom. Škare se oštre nakon svakog orezanog reda i to uvijek sa vanjske strane.
Tagovi
Rezidba vinove loze Vinogradi Vinogradari Pčelinji vosak Voćarski vosak
Autorica
Više [+]
Novinarstvom se bavi nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Saradnica je mnogih medija vezanih za agrar.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #Selo U srcu proljeća, dok miris cvjetova mami pčele, ova stara kuća stoji kao nijemi svjedok nekih prošlih vremena. Njeni zidovi, isprepleteni ciglom i drvetom, pričaju priče o radu, ljubavi i zajedništvu. Okružena voćnjacima u... Više [+]
#RuralFoto #Selo
U srcu proljeća, dok miris cvjetova mami pčele, ova stara kuća stoji kao nijemi svjedok nekih prošlih vremena. Njeni zidovi, isprepleteni ciglom i drvetom, pričaju priče o radu, ljubavi i zajedništvu. Okružena voćnjacima u punom cvatu, ona podsjeća da prava ljepota sela nije u savršenstvu, već u harmoniji prirode i tradicije. U ovom prizoru, prošlost i sadašnjost dišu istim dahom.
Danijela Plavšić
prije 2 dana
Ove godine žiri će imati veoma težak zadatak, mnogo dobrih fotografija, koje su mnogo više od same slike, jedna od njih je i ova. Moj favorit je ova Više [+] :) mnogo toga otkriva osim toga što je dobrog kvaliteta ugao fotografisanja, svijetlost, kontrast boja itd.