Pretraga tekstova
Na području Čitluka posebno su stradali vinogradi, tako da u većini njih velike berbe grožđa neće biti.
"Općinsko povjerenstvo za procjenu štete zaprimilo je ukupno 1001 prijavu - zahtjev za procjenu šteta na poljoprivrednim kulturama", rečeno je na sjednici Općinskog vijeća Čitluk.
Naime, o provedenoj procjeni šteta nastalim na poljoprivrednim kulturama uslijed niskih temperatura u razdoblju od 19. do 22.04.2017. godine Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih i drugih nepogoda napravilo je Elaborat o procijenjenoj šteti od niskih temperatura mraza u navedenom razdoblju.
Elaborat je prezentirao Ivan Iko Ostojić, član Općinskog povjerenstva koji je u svom izlaganju naglasio da je Povjerenstvo utvrdilo štetu u iznosu 3.906.825,56 KM, od toga 3.379.665,56 KM u vlasništvu fizičkih osoba, a u vlasništvu pravnih osoba 527.160,00 KM.
Niske temperature u Hercegovini krajem travnja načinile su veliku štetu na vinogradima, voćnjacima i drugim poljoprivrednim kulturama.
Na području Čitluka posebno su stradali vinogradi, tako da u većini vinograda velike berbe grožđa neće biti.
Svjesni da je mraz načinio veliku štetu su i u Gospodarskoj komori. Podsjećamo da je Erina Lasić iz Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine ranije za Agroklub.ba rekla kako struka smatra da štete na vinogradima u Hercegovini od mraza neće biti vidljive samo ove godine, nego i iduće dvije - tri godine.
Foto: Bigstock/ christening
Tagovi
Čitluk Općina Šteta Mraz BiH Travanj Vinograd
Autorica
Više [+]
Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.