Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinina muha
  • 05.09.2017. 07:00

Kako suzbiti maslininu muhu?

Prva generacija maslinine muhe suzbija se početkom jula, a ostale sredinom septembra te početkom i sredinom oktobra.

Foto: Bgstckphoto/Marcovarro
  • 232
  • 14
  • 0

Štetnost maslinine muhe ovisi o vremenskim prilikama odnosno o klimatskim uvjetima. Ovu vegetacijsku godinu obilježile su ekstremno visoke temperature i suša što je rezultiralo jako niskim intenzitetom leta maslinine muhe.

Maslinina muha je tehnološki štetnik - isključivo napada plod. Duljina tijela iznosi 4 do 5 mm, uglavnom je žutosmeđe boje. Sa trbušne strane tijelo je smeđe, sa leđne sive boje sa tri uzdužne crte koje se doimaju ponekad poput točkica. Krila su prozirna i sjajna. Ličinka maslinine muhe nema glavu i noge. Tijelo ličinke dugo je do 8 mm, valjkasto, a naprijed zašiljeno i bijele boje. Kukuljica maslinine muhe smeđa je, bačvastog oblika i dužine oko 4 mm.

Jedna ženka odloži i do 300 jaja

Maslinina muha najčešće prezimi u stadiju ličinke u plodu ili kukuljice u plodu ili u tlu. Njen razvoj ovisi o temperaturi, relativnoj vlazi zraka i prisutnosti plodova masline. Odrasli kukci na nekim područjima mogu opstati i tijekom zime. Ovisno o području i vremenskim uvjetima, odrasla maslinina muha može se javiti od sredine lipnja. Nakon određenog perioda ishrane i sazrijevanja ženke počinju polagati jaja u plodove masline. Iz jaja se razvijaju ličinke, a nakon završenog razvoja slijedi vrijeme kukuljenja i nakon toga pojava nove generacije odraslih. U našim uvjetima maslinina muha daje tri generacije.

Prva generacija javlja se u junu ili julu, a ostale dvije često se preklapaju i prisutne su u maslinicima od avgusta do decembra.

Ženka maslinine muhe leglicom ulaže jaje u plod masline. U plodu masline možemo pronaći samo jednu ličinku. Jedna ženka može odložiti do 300 jaja. Na plodnost ženki utječe relativna vlaga zraka. U uvjetima visokih temperatura i niske vlage zraka u lipnju i srpnju može izostati šteta od maslinine muhe. U vrijeme zriobe maslina česte obilne kiše i visoka relativna vlaga zraka pogoduju razvoju treće generacija maslinine muhe. Posljedica njihova napada plodovi su "crvljivi".

U ranim razvojnim stadijima zaraženi plodovi mijenjaju boju i otpadaju. Napad druge i treće generacije maslinine muhe mijenja organoleptička svojstva ulja tj. dolazi do povećanja nepoželjnih slobodnih masnih kiselina. Praćenje maslinine muhe provodi se vizualnim i olfaktornim atraktantima (mamci). Vizualni atraktanti su žute ljepljive ploče, nisu selektivne i služe za praćenje mužjaka i ženki maslinine muhe. U olfaktorne atraktante ubrajamo seksualne mamce u obliku feromona i hranidbene atraktante. Feromonski mamci privlače samo mužjake maslinine muhe što znači da su selektivni.

Suzbijanje maslinine muhe

Praćenje leta muhe i odlaganje jaja može se pratiti i pregledom plodova (10% plodova sa stabla masline). Na napadnutim plodovima mogu se uočiti ubodi u obliku zareza, a otvaranjem ploda na mjestu uboda može se uočiti jaje ili ličinka.

Danas se maslinina muha najčešće suzbija konvencionalnom metodom prskanja cijele krošnje više puta u sezoni (ovisno o temperaturi, vlažnosti zraka i letu muhe u toj godini). Tretiranje treba provesti kvalitetno i to tako da se dovoljnom količinom tekućine i insekticida zahvate sva rodna stabla i rodni dijelovi. Prva generacija maslinine muhe suzbija se početkom jula, a ostale sredinom septembra te početkom i sredinom oktobra.

Sve je veća potražnja za ekološki proizvedenim maslinovim uljem. Takav proizvod na tržištu razvijenih europskih zemalja postiže znatno veću cijenu, stoga se uz konvencionalnu metodu zaštite, danas sve više koriste ekološki prihvatljivije metode suzbijanja maslinine muhe. One podrazumijevaju primjenu fizikalnih i biotehničkih metoda. Stoga je u svrhu zaštite masline najviše istraživana metoda "Attract and kill" (namami i uništi), tj. primjena vizualnih atraktanata s biocidom-ljepilom i lovki s atraktantima (McPhail, žuta posuda) i dozvoljenim insekticidom. Postavljeni mamci privlače odrasle muhe koje zbog kontakta s insekticidom ugibaju.

Autorica. Jelena Brkić Terzanović dipl. ing. agr., PSS, Foto: Bgstckphoto/Marcovarro


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španija, a slijedi na drugom mjestu Italija. Jedno stablo masline može dati... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Maslinina muha Maslina Štetni Suzbijanje Mamci Tretiranje