Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Josip Brkić
  • 20.01.2019. 16:00

Josip Brkić: I od Blatine se može napraviti zanimljivo biodinamičko vino

"Mjesečar je grožđe prebačeno u čašu i kakva je Žilavka bila te godine - takav je", rekao je biodinamičar Josip Brkić opisujući svoje vino s tim da valja napomenuti da je Crveni Mjesečar vino koje je napravio od Blatine želeći dokazati da se i od nje može, po istim principima kao i od žilavke, napraviti zanimljivo biodinamičko vino. 

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 622
  • 35
  • 0

Poslušati ga te dakako probati njegova čarobnog Mjesečara, bila je želja mnogih. Rijetki odnosno najbrži koji su se prijavili za (najtraženiju!) radionicu u sklopu Međunarodnog festivala WineOs, to su i uspjeli. 

"Josip Brkić, dobri čovjek iz Čitluka kojeg vinski znalci doživljavaju kao kultnog hercegovačkog vinara, još uvijek je jedini biodinamičar iz hercegovačkog krša. Njegov čarobni Mjesečar, koji se u najboljim godinama proizvede tek u nekoliko stotina butelja, prvi, a vjerojatno i posljednji put bit će moguće kušati na radionici na kojoj će biti predstavljena kompletna vertikala tog slavnog vina. Sretnicima koji požure i rezerviraju svoje mjesti Josip Brkić će osobno pričati o Mjesečaru iz 2016., 2015., 2012., 2011. i 2008 godine, a iznimnu čast svima koji dođu Josip će ukazati pružanjem mogućnosti da kušaju vrlo rijetki Crveni Mjesečar iz 2008.", napisao je moderator radionica Željko Garmaz

Butelja rastočena na 38 čaša

Kažemo li vam da su radionice planirano trebale imati 20 mjesta, a butelja Crvenog Mjesečara je rastočena na 38 čaša - jasno vam je koliko je zanimanje pobudio poznati biodinamičar koji je iz autohtonih sorti Žilavka i Blatina izvukao ono najbolje. 

Vrhunska vina Josipa Brkića uz ponosnog sina Filipa

"Mjesečar je grožđe prebačeno u čašu i kakva je Žilavka bila te godine - takav je", rekao je Josip Brkić opisujući svoje vino s tim da valja napomenuti da je Crveni Mjesečar vino koje je napravio od Blatine želeći dokazati da se i od nje može, po istim principima kao i od žilavke, napraviti zanimljivo biodinamičko vino. Jednostavno, samo bakar i sumpor. Ništa drugo.

Biodinamički vinar Josip Brkić iz Čitluka osvojio je tržište Plavom gredom, Mjesečarom i Limoosinom. Sad želi proizvesti vino bez sumpora!

Poznati i priznati vinar koji je u Osijek stigao u društvu sina Filipa koji će sigurno jednog dana nastaviti tradiciju, u proizvodnji vina se opredijelio za potpuno oslanjanje na prirodu i na ono što je došlo s grožđem. "Priroda ima svoje zakonitosti na koje ne možete ili ne želite utjecati! A ja poštujem prirodu", rečenica je koju ćete čuti od njega. 

Na upit hoće li ikada probati i neke druge sorte, odlučno uzvraća: "Ja ne. Žilavka je, naglašava, sorta svjetske kvalitete, a da joj odgovara hercegovačka klima ustanovili su još za vrijeme Austro-Ugarske. Jednostavno su, vodeći analizu, rekli ljudima da se mogu orijentirati na Žilavku kao najbolju sortu. A, može i Blatina."

Autohtone sorte svjetske kvalitete

"Blatina je ženski cvijet. Čista elegancija dok je Žilavka takva da raste i na +43 i kada nema kiše po mjesec i pol dana. Pusti žile i raste i ne treba navodnjavanje jer i navodnjavanje šteti vinu. Samo priroda", naglašava vrhunski, a opet skromni vinar koji, što sigurno nije nikome promaklo - odiše smirenošću. Nema nervoze, nema žurbe, polako i jednostavno. Očevu smirenost naslijedio je i Filip koji je mirno slušao oca kako gotovo dva sata odgovara na upite znatiželjnih polaznika radionica. 

"Naše je tržište takvo da smo i dalje skeptični kada vidimo mutno vino. No prirodna vina su budućnost. Jedina naša budućnost", zaključio je sjajni Josip Brkić. Ili da kažemo, čarobni Josip Brkić. Oba puta ćemo biti točni. 

Na WineOs radionici uživalo se i u Limousini

Valja napomenuti i da je sve završilo njegovom limuzinom. Točnije, Limousinom iz 2006., mirišljavom žilavkom koja je postala kultno vino o kojem se govori sa strahopoštovanjem. Posljednja butelja rastočena je i na više od 38 čaša, a da se uživalo - uživalo se. 


Fotoprilog


Tagovi

Josip Brkić Žilavka Blatina Mjesečar Biodinamičar Biodinamičko vino


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.