Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bodega Iniesta
  • 21.06.2016. 16:00

Iniesta: najbolji vinar među nogometašima?

Vina su ga pratila tijekom cijelog života pa tako i na nogometni teren! Andrés Iniesta je učinio puno, ne samo za nogomet, nego i za obiteljsku vinariju.

Foto: Iniesta
  • 836
  • 38
  • 0

Na nogometnom terenu, Andrés Iniesta je u FC Barceloni i španjolskoj nogometnoj momčadi zaradio nadimke poput "Iluzionista" i "Mozga".

Tijekom svoje karijere, između brojnih pobjeda, omogućio je Španjolskoj osvajanje Svjetskog nogometnog kupa 2010., a proglašen je i najboljim igračem proteklog Eura 2012. No, daleko od nakrcanih stadiona, Iniesta je, osim što je jedan od najboljih svjetskih veznih igrača, jedan od glavnih igrača i u obiteljskoj vinariji u pokrajini Manchuela, gdje je i odrastao. Obiteljski posao s vinom ima i ime - Bodega Iniesta.

Liga prvaka i u vinogradu?

Želi raditi dobra vina i izvoziti ih širom svijeta, kako je izjavio jednom prilikom Iniesta, o biznisu u koji je uložio gotovo 70 milijuna kuna. Vina su ga pratila tijekom cijelog života, s obzirom da su i njegovi roditelji, kao i djed, na neki način bili vezani za proizvodnju i prodaju alkoholnih pića.

Na 120 hektara vinograda, vinski posao vodi njegov otac Jose Antonio, građevinski poduzetnik koji ga je na bavljenje ovim plemenitim poslom i nagovorio. Uzgajali su grožđe bez većih ambicija do prije 16 godina kada je njegov otac počeo razmišljati o gradnji vinarije. Do prvih pravih nogometnih ugovora nisu za to imali dovoljno novca, ali sina je brzo potaknuo na ulaganje u vinograde i vinariju. Njihova vina danas se prodaju u 25 zemalja diljem svijeta, od Meksika do Japana. Trenutno se orijentiraju na izvoz u SAD, a tamo planiraju plasirati proizvode do kraja 2016.

Brendovi dobili ime po njegovoj djeci

Proizvode dva glavna brenda: Corazón Loco te Finca El Carril. Corazón Loco su vina s komercijalnim karakterom i pitkija su od Finca El Carril koje je kompleksnijeg i sofisticiranijeg okusa. Finca El Carril Valeria je bijelo vino koje nosi ime Andresove kćeri, a fermentira u drvenim bačvama. Bobal te Finca El Carril Paolo Andrea je dobilo ime prema njegovom sinu, a to mu kako kaže, čini veliku sreću, a posebno što su vina iznimne kvalitete.

Andrés Iniesta

Ekstremna orijentiranost kvaliteti

Vinska filozofija obitelji Iniesta je da se vino mora raditi u vinogradu pa ne inzistiraju na količini grožđa, nego isključivo na kvaliteti. Zanimljivo je da ne koriste kemijska zaštitna sredstva, kao ni mineralna gnojiva. Osim stajskim gnojem, tlo prihranjuju sijanjem drugih biljaka između trsova poput biodinamičkih vinara, koji su najekstremniji među ekološkim proizvođačima. Tvrde da prava kombinacija biljaka na poljoprivrednoj površini svakoj od njih omogućuje najbolje uvjete za razvoj. Podrum su opremili najmodernijom tehnologijom.

Jednostavnija im vina odležavaju u velikim inoks tankovima, a bolja u francuskim drvenim bačvama od 300 litara. Vino je, kako kaže Iniesta, dopušteno u prehrani nogometaša, naravno u umjerenim količinama. Zasad, zbog obaveza, u vinarski posao ne može biti uključen pretjerano pa je njegova obaveza komunikacija s mogućim kupcima, kao i promocija obiteljskih vina. Sudeći po tome da je zahvaljujući lopti poznat u cijelom svijetu, to mu ne pada teško.

Iniesta je veliko ime - kako u nogometu, tako i u vinarskom svijetu

Cilj je da na svakih 10 eura zarađenih nogometom, Andres barem jedan euro zaradi vinom, slikovito je opisao njihov cilj tata Jose Antonio. Povratak njegova sina u rodni kraj i veliko ulaganje lokalni vinogradari i vinari nisu shvatili kao prijeteću konkurenciju. Štoviše, vrlo su zadovoljni jer su sigurni da će Iniestino ime pomoći da se i njihova vina nađu na svjetskim vinskim kartama.

Ipak, kaže, nogometa se neće ostaviti nikada, a vino će uvijek biti dio njegove svakodnevice.

Foto: Iniesta


Tagovi

Vinarija Nogomet Iniesta Bodega


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]