• EP Sauvignon Blanc
  • 12.06.2020. 15:00
  • Marlborough, Novi Zeland

Eva Pemper otišla je na drugi kraj svijeta i napravila vino kojeg hvale sommelieri

Mlada enologinja Eva Pemper već je osam godina na Novom Zelandu. Prošle godine napravila je svoje prvo vino, Eva Pemper Sauvignon Blanc i odmah osvojila nepce Master Sommeliera, Camerona Douglasa.

Foto: Arhiva Eve Pemper - photo credit Jim Tannock Photography
  • 79
  • 12
  • 0

Osam je godina prošlo kako je tada 30-godišnja Eva Pemper iz Klokočevca kod Bjelovara, u susjednoj Hrvatskoj, odlučila napraviti veoma hrabar korak i otići na drugi kraj svijeta, na Novi Zeland, u pokrajinu Marlborough. Ondje radi kao enologinja u uglednoj vinariji, no iako je zadovljna poslom, tehnologijom i proizvodnjom koji su na vrhunskom nivou, znatiželja i ljubav prema vinima podstakli su je da kreira i vlastito. 

Trud i rad koje je uložila, brzo su se isplatili. Ovoga proljeća je Cameron Douglas, koji nosi titulu Master Sommelier, jednu od samo 250 takvih u čitavom svijetu i jedini takav u Novom Zelandu, za prvo vino s njenim potpisom, "Eva Pemper Sauvignon Blanc 2019" dao 90 od 100 bodova. 

"Raskošan buke, raznolik, travni, voćni, tropski i klasičan. Na nepcu jednako intenzivan ukus limunove korice i ananasa, jabuke i manga, ljutog limuna i svježeg bilja, mineralizovan. Rezak i osvježavajući stil sa svim obilježjima klasičnog bijelog vina Marlborougha. Uravnoteženo i dobro napravljeno, spremno za uživanje od danas do poslije 2022.", napisao je na svojoj stranici Douglas. 

Čim smo u aprilu saznali za ovu sjajnu vijest, odmah smo kontaktirali Evu, no uhvatili smo je pri završetku berbe. Naime, na južnoj je hemisferi jesen, a ovih im dana dolazi zima.

Na Novom Zelandu počinje zima

U njenom se kraju trenutno obavlja najvažnija rezidba. "Čim dođu hladniji dani i nekoliko jutara s mrazom te trsovi počinju dobijati svoju jesenju, smeđu boju, kreće rezidba koja se obavlja od juna do avgusta", priča nam Eva dodavši da ondje berba započinje polovinom marta i traje do kraja aprila, zavisno od sorti i od regija. Najkasnija je regija Central Otago, na jugu i nosi titulu najjužnije vinogradarske pokrajine na svijetu. Podsjeća da ljeto ondje traje od 12. do 2. mjeseca, da su najtopliji dani u januaru te početkom februara dok je kod nas to vrijeme mirovanja vegetacije. 

No, vratimo se povodu ove priče - visokoj ocjeni Camerona Duglasa. 

Svježe voćno vino s karakterom terroira

Mlada enologinja priča kako je Eva Pemper Sauvignon Blanc 2019 nastao prošle godine kao proizvod s odličnom bazom visoko kvlitetnog grožđa i moderne tehnologije proizvodnje koja je bila usmjerena na kreiranje visoko kvalitetnog svježeg, voćnog vina s karakterom terroira koje će biti regionalno prepoznatljivo.

Svježe, voćno vino s karakterom terroira

Ističe kako joj je ova ocjena jako puno znači u samom početku jer potvrđuje da je na pravom putu što se tiče stila i načina proizvodnje. 

"Visoke ocjene master sommeliera u vinarskom svijetu su jako važne za promociju i marketing, pogotovo novih brendova kao što je moj. Na ovaj se način kupcima ukaže na postojanje nečeg novog kako bi ih se ponukalo da probaju. Dosta se ljudi povodi ocjenama eksperata kao što su sommelieri tako da to treba staviti u prvi plan u većini promocije. Teško se odlučiti kupiti butelju malo skupljeg vina, ako se ta cijena ne može opravdati ili se ne može pročitati šta o njemu misli neko s iskustvom", pojašnjava. 

Ove je godnine napravila i Chardonnay te Sivi pinot u bariku i rosfraj posudama, u manjim količinama. "Iduće godine je u planu proizvesti i Crni pinot kako bi se i crvena vina uključila u asortiman", otkriva dodajući da sirovinu nabavlja iz jednog velikog vinograda. 

EP Wines Limited je njena, kako kaže, mala vinska kompanija koja sarađuje s lokalnim vinogradarom pa je to konstantan i siguran izvor visoko kvalitetnog grožđa. Vinograd je veličine oko 30 hektara Sauvignon Blanca s kojeg se u prosjeku godišnje dobije oko 500 tona grožđa sve ukupno. Jedan dio ide za njena vina, a ostatak grožđa vinogradar proda jednoj velikoj lokalnoj vinariji. "Vinograd ima nešto malo Sivog pinota, kojeg smo koristili ove godine te u najmu imamo jedan Chardonnay zasad, a od kojega sam ove godine takođe kreirala vino", priča nam Pemper. 

Vrlo moderne tehnike proizvodnje

Zanimalo nas je, koliko se razlikuje novozelandsko od europskog, odnosno regionalnog vinarstva. Eva otkriva kako je ondašnje većinom usmjereno na vrlo modernu proizvodnju visoko kvalitetnih, svježih i voćnih vina. 

"Tehnike proizvodnje su vrlo moderne. Istaknuta je i ekološka te proizvodnja takozvanih 'lifestyle' vina koja su zdravija jer ne sadrže puno alkohola i kalorija", trendovi su koji zahtijevaju i drugačiju strukturu vlasništva. 

Uglavnom su to veći zasadi i okrupnjena zemljišta, jako je malo manjih koji se ne mogu nikako drugačije obrađivati nego ručno. Stupanj mehanizacije je visok, ali ima manjih vinarija i vinograda gdje se bere ručno, gdje je proizvodnja fokusirana na minimalan uticaj mehanizacije i intervencije čovjeka, pojašnjava dodavši kako se na Novom Zelandu čak i u komercijalnoj proizvodnji koja nije ekološka ističe zaštita okoliša i briga za prirodu. 

"Zeleno je ono što nam prvo padne na pamet kad mislimo o Novom Zelandu jer se i u turizmu i promociji zemlje koristi taj pojam i izraz. Vinari i vinogradari ovdje se takođe vrlo brzo adaptiraju promjenama dok u isto vrijeme slijede prepoznatljivi stil novozelandskih vina koja postaju sve prepoznatljivija", ponosno priča Klokočevčanka o zemlji u kojoj se ostvarila kao vrijedan stručnjak i priznat enolog. 

Eva kreće u osvajanje Azije i Europe

Pitamo je, nedostaje li joj domovina iz koje je otišla s diplomom Agronomskog fakulteta u Zagrebu i četiri godine radnog staža na različitim mjestima, a kako bi istražila svijet i pronašla svoje mjesto u nekom njegovom egzotičnom dijelu. 

Eva Pemper: Možda Kina, Singapur, Hong Kong i Europa

"Hrvatska mi, naravno, nedostaje, iako sam se navikla na ovaj zapadni način života. Najviše mi nedostaje porodica, poneke doaće delicije koje tu ne mogu kupiti i neki naši običaji i tradicija, najviše u božićno vrijeme, koje ovdje pokušavam primjeniti, ali nije isto kada ih ljudi ovdje nemaju", opisuje sa sjetom. 

Na sreću, puno je posla i planova pa Eva ne stigne biti nostalgična. Otkriva da intenzivno radi na promociji svog brenda te na uspostavljanju veza za izvoz.

"Možda Kina, Singapur, Hong Kong i Europa. Planiram sigurno doći u rodnu zemlju, posjetiti porodicu, ali zasada ne vidim povratak za stalno. Međutim, čovjek nikada ne zna što život nosi.Tako da, nikad ne reci nikad. 

Krajnji cilj mi je potvrditi "Eva Pemper" brand u vinskom svijetu Novog Zelanda i svijeta kao prepoznatljiva vina koja su raznovrsna, visoko kvalitetna, uzbudljiva i vina terroira koja savršeno pristaju uživanju kako u svakodnevnom životu tako i u posebnim prilikima", zaključuje ova mlada enologinja čije je vinsko putovanje tek započelo i u kojem joj želimo puno uspjeha. 


Fotoprilog


Tagovi

Eva Pemper Sauvignon Blanc 2019 Novi Zeland Cameron Douglas Ocjena Voćno vino Brand


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Organizovala sam Sajam rukotvorina, 7 dana, 17 žena izlaže svoje rukotvorine.