Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 09.05.2016. 17:00

Bayer savjeti za vinogradare 9.-16.5.2016.

Štete od mraza su velike na pojedinim lokalitetima u Hercegovini. Pomozite biljkama da se oporave od stresa.

Foto: ikaika/Pixabay
  • 307
  • 14
  • 0

Protekli tjedan na području Hercegovine vrijeme je bilo promjenjivo s čestim kišnim razdobljima. U vinogradima Mostarskog vinogorja, dakako, bili su i Bayer stručnjaci koji vam i ovoga tjedna donose svježe informacije kako pomoći vinogradima te spriječiti bolesti i štetnike koji najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Štete od leda, Klobuk

Velike štete od mraza

"Vremenska prognoza za sredinu i kraj ovoga tjedna, kao i početak sljedećeg, najavljuje nestabilno vrijeme s mogućnošću oborina već od srijede. Štete od mraza su velike na pojedinim lokalitetima u Hercegovini (Općine, Stolac, Čapljina, Ljubuški...), stoga preporučujem upotrebu aminokiselina u kombinaciji sa sredstvima za zaštitu", savjetuje Ivan Nižić predstavnik Bayera za Hercegovinu.

Na hladnijim položajima i prirodnim depresijama, dodaje on, primjetan je zastoj vegetacije, stoga loza nije ušla u fazu intenzivnog porasta.

Jeste li znali:

Da se 1953. na krunidbi kraljice Elizabete II točio traminac iz Iloka.

"Prošlotjedna kiša te najavljene nadolazeće oborine uz oslabljeni obrambeni potencijal loze, poziv su vinogradarima da obrate posebnu pozornost u odabiru i primjeni sredstava za zaštitu bilja. S obzirom da su ostvareni svi potrebni uvjeti za infekciju i širenje biljnih bolesti, i u ovom tjednu preporučujem proizvode iz Bayerove palete koji u ovim uvjetima pružaju najveću sigurnost u zaštiti vinograda", naglašava savjetnik.

Učinak herbicida Basta 15

Pouzdana zaštita

Za suzbijanje plamenjače i ovaj tjedan preporučuje Antracol Combi ili Mikal Flash u propisanim dozama. Ukoliko su vinogradari već primijenili Antracol Combi u blok tretmanu, ili je prirast mladica veći od 40 cm, tada preporučuje Mikal Flash.

"Nativo WG je visokokvalitetan i pouzdan fungicid protiv pepelnice te vinogradari", napominje Ivan, dodajući da unatoč vrlo teškim vremenskim uvjetima možemo biti sigurni u njegovu djelotvornost.

Na položajima gdje grinje izazivaju veće štete, a uočena je i pojava erinoza, preporučujem akaricid Envidor u dozi od 0,4-0,5l/ha. U suzbijanju korova preporučujem primjenom u trake, herbicid Basta 15, zaključuje savjetnik.

U tablici ispod pogledajte preporuke zaštite za Mostarsko vinogorje

Podregija/vinogorje

Fenofaza: 09.5.2016.

Opasnost od bolesti/štetnika

Preporuka za tretiranje

Doza

Kontakt osoba i broj mobitela

Mostarsko vinogorje

Mladice veće od 15 cm

Plamenjača

Antracol WG 70

2,5 kg/ha

Ivan Nižić

063 372-773

Ivan.nizic@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Grinje

Envidor SC

0,4 l/ha

Korovi

Basta 15

4-5 l/ha

Mladice veće od 35 cm

Plamenjača

Mikal Flash

3 kg/ha

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Grinje

Envidor SC

0,4 l/ha

Korovi

Basta 15

4-5 l/ha

Za više informacija o zaštiti i navedenim proizvodima, kontaktirajte tvrtku Bayer na jedan od niže navedenih kontakata ili se pak obratitite savjetniku Ivanu Nižiću čiji su kontakti navedeni unutar tablice.

Foto: ikaika/Pixabay


Tagovi

Bayer Vinogradi Ivan Nižić Savjeti


Partner