Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traže izmjenu
  • 17.06.2022. 16:00

Unija poslodavaca RS: Zabrana izvoza drveta i peleta proizvest će probleme

Briket se gotovo ni ne plasira na domaćem tržištu, i ukoliko se provede zabrana izvoza biće potrebno mnogo kapaciteta za njegovo skladištenje

Foto: Depositphotos/jenoche
  • 372
  • 65
  • 0

Unija poslodavaca Republike Srpske smatra da Odluka o zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta koju je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo u srijedu, 15. juna, može da proizvede ogroman problem domaćim proizvođačima briketa i peleta koji imaju ugovorne obaveze, i koji će zbog ovakve odluke da trpe ozbiljne posljedice.

"Tržište proizvodnje peleta u Republici Srpskoj nije dovoljno veliko s obzirom na kapacitete, i u slučaju primjene predmetne Odluke dio proizvođača peleta suočit će se sa dodatnim problemom zbog velikog broja angažovanih radnika i transportnih sredstava, a štetu bi trpjeli i prevoznici", saopćili su iz Unije.

Takođe, kako navode, briket se gotovo ni ne plasira na domaćem tržištu, i ukoliko se provede zabrana izvoza bit će potrebno mnogo kapaciteta za njegovo skladištenje.

BiH zabranila izvoz oblovine, peleta i ogrjevnog drveta

"Zahtijevamo od Vijeća ministara BiH da se pomenuta Odluka izmijeni uvođenjem ograničenja izvoza tako da poslodavci ipak mogu izvršiti ugovorne obaveze iz prethodnog perioda. To bi se moglo učiniti, na primjer, tako da se svakom izvozniku peleta ili briketa u tekućoj godini omogući izvoz iste količine proizvoda koju je izvezao prethodne godine, jer bi na taj način bilo dovoljno robe i za domaće tržište", stoji u njihovom saopćenju.

Dodali su i kako se nadaju da će u razgovoru sa Vijećem ministara BiH pronaći način da ne ugroze poslovanje poslodavaca, a da se u isto vrijeme zaštiti javni interes.

Podsjetimo, odluka o zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta, je privremena, odnosno traje do kraja septembra. Po isteku roka primjene, Vijeće ministara BiH ima mogućnost produžavati zaštitne mjere predviđene ovom odlukom. 


Tagovi

Izvoz Drvo Pelet Briket Vijeće ministara Unija poslodavaca RS


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.