Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otvorene prijave
  • 14.09.2022. 16:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Svi na Igman, nastavlja se akcija masovnog pošumljavanja - 500.000 novih sadnica

Svi mogu učestvovati u akciji pod sloganom "Zasadi za život" koja je počela prošle jeseni

Foto: Facebook/Adnan Delić
  • 177
  • 48
  • 0

Akcija masovnog pošumljavanja u Kantonu Sarajevo nastavlja se u petak, 16. septembra 2022. godine, simbolično na Međunarodni dan zaštite ozona i trajat će do kraja novembra, ukoliko to vremenski uvjeti budu dozvoljavali, saopćili su iz Ministarstva privrede KS.

Ova aktivnost pod sloganom "Zasadi za život" je počela prošle jeseni s ciljem da se zasadi 500.000 novih sadnica, a radi jačanja kapaciteta visokokvalitetnih šuma koje su garant opstanka i očuvanja zdrave životne sredine.

"Akcija je izazvala veliko interesovanje javnosti, a posebno učenika osnovnih i srednjih škola. Oni su dijelom učestvovali u jesenjoj fazi pošumljavanja, koja se trebala nastaviti u proljeće ove godine, ali zbog loših vremenskih uvjeta proljetna sadnja trajala je tek nekoliko dana i pošumljavali su uglavnom radnici Kantonalnog javnog preduzeća Sarajevo – šume", navedeno je u saopćenju.

Nastavak sadnje

Kako bi se postigao željeni cilj, Ministarstvo privrede KS obezbijedilo je sredstva za nabavku oko 450.000 novih sadnica s obloženim korijenom, kako bi sadnja mogla početi neovisno o vremenskim uvjetima.

Ministar privrede Adnan Delić kazao je kako ovu akciju posebno ističe upravo njen edukativni karakter kojem je svrha buđenje svijesti o važnosti zdrave životne okoline.

"Prošle godine pošumljvali su srednjoškolci, a ove godine uglavnom osnovci. Akcija, osim ekološkog segmenta, ima i obrazovni karakter, jer svakoj grupi učenika naše kolege iz ‘Sarajevo – šuma’ ili Šumarskog fakulteta održe kratko edukativno predavanje. Projekt je interesantan jer djeca imaju praktično školu u prirodi, druže se i svojim rukama sade sadnice uz asistenciju naših kolega i svojih nastavnika", rekao je Delić.

Otvorene prijave

Pozvao je i sugrađane, ali i sva udruženja i poslovne subjekte da se sa svojim kolektivima i porodicama odazovu na pošumljavanje i da svi zajedno doprinesemo boljoj i zdravijoj budućnosti naših budućih generacija.

Prijave su otvorene za svakog pojedinca, ali i za grupne izlaske na pošumljavanje tokom čitave jeseni. Kontakt za učešće u pošumljvanju je e-mail adresa: posumljavanje@sarajevo-sume.ba i telefon: 033/219-172.


Tagovi

Pošumljavanje Akcija Igman Sadnice Adnan Delić Zasadi za život


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čim se ove pune !? 😁