Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maksimalan oprez
  • 15.06.2022. 12:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sanski Most

Šume pune gljiva - kiša utiče na njihov izgled, ne dajte se prevariti

Jestiva gljiva se vrlo lako može zamijeniti za otrovnicu, kišno vrijeme može u značajnoj mjeri uticati na izgled gljiva i tako prevariti i iskusnije sakupljače

Foto: Depositphotos/fotostock32
  • 234
  • 49
  • 0

Trenutne vremenske prilike, odnosno česte smjene sunčanih i kišnih intervala, pogodovale su rastu gljiva te su šume prepune ovih plodova. Veliki broj građana ovih je dana u šumama oko Sanskog Mosta, piše tamošnja televizija RTV Sana

Jedan od najboljih poznavalaca svijeta gljiva na ovim prostorima, književnik i ekolog, Amir Talić, ističe kako treba biti maksimalno oprezan prilikom njihovog branja, jer se jestiva gljiva vrlo lako može zamijeniti za otrovnicu.

"Ovo je period godine kada u šumama dospijeva nekoliko jestivih vrsta pečuraka. Najprisutnije gljive otrovnice u ovdašnjim šumama su muhara i pupavka, koja se smatra jednom od najotrovnijih", rekao je Talić.

On dodaje kako kišno vrijeme može u značajnoj mjeri uticati na izgled gljiva i tako prevariti i iskusnije sakupljače. Ističe kako su gljive u gastronomiji mnogih zemalja veoma važna prehrambena namirnica i žali zbog toga što se kod nas ne vodi dovoljno računa o edukaciji građana, kada se radi o njihovom sakupljanju ili prehrani.

"Kod branja gljiva postoji nekoliko važnih preporuka, a jedna je da se gljiva uvijek siječe nožem pri korijenu i da se čisti na licu mjesta, u šumi. Svako gaženje gljive je uništavanje njihove reprodukcije, a danas imamo i nesavjesne pojedince koji odlaze u šumu i skrnave prirodu tako što bacaju i ostavljaju iza sebe smeće", rekao je.

Gledali ga kao čudaka, sad zgrće pare od biljaka i rakije od gljiva

Kao primjer ističe Sloveniju, gdje je gljivarstvo jedna vrsta tradicije, te okuplja čitave porodice koji odlaze u šume, zajedno beru gljive i uživaju u čarima prirode. 


Tagovi

Gljive Šume Amir Talić Jestive gljive Gljive otrovnice


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...