Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumarija Tomislavgrad
  • 10.03.2017. 16:00

Šumarija Tomislavgrad bilježi rekordnu proizvodnju

Ostvarena proizvodnja drvnih sortimenata u neto masi u metrima kubnim iznosi ukupno 29.391 s tim da je po vrstama drveća najviše bilo jele.

Foto: hbsume.ba
  • 2.833
  • 143
  • 0

Šumarija Tomislavgrad ima razloga za zadovoljstvo. Naime, kako su izvjestili, u protekloj godini ostvarili su rekordnu proizvodnju drvnih sortimenata, uzgojnih radova, odnosno pošumljavanja kao i građevinskih radova.

Ostvarena proizvodnja drvnih sortimenata u neto masi u metrima kubnim iznosi ukupno 29.391 s tim da je po vrstama drveća najviše bilo jele. Tako jele iznosi 19.736 m3, crni bor sa 6.446 m3, bukve s 2.990 m3 i hrast 12m3 dok ostalo otpada na ostale listače.

Vezano za uzgajanje šuma u 2016. godini, pošumljavanje goleti je bilo na 140,9 hektara, popunjavanja postojećih kultura na 75 hektara, pošumljavanje unutar izdanačkih šuma na 20,5 hektara te pošumljavanje unutar svih visokih šuma na 12 hektara površine.

Sadnju obavilo lokalno stanovništvo

Pošumljavanje unutar visokih i izdanačkih šuma obavljeno je podsijavanjem sjemena jele tako da se ne radi o klasičnom pošumljavanju, kažu u Šumariji. Također, pošumljavanje je izvršeno u Gospodarskoj jedinici Ljubuša odjeli 32 i 81, a površina je pripremljena riperanjem teškim buldožderom. Samo riperanje odvijalo se krajem 2015. i početkom 2016. godine. Sadnja je obavljena u proljeće i jesen 2016. godine, a sadnju je obavilo lokalno stanovništvo.

Svi zacrtani građevinski radovi obavljeni su uspješno i na vrijeme. Prošle godine završen je i projkat IPA prekogranična saradnja Forest Eye financiran sredstvima Evropske Unije, a izgrađene su nove prometnice i to metodom frezanja u duljiini od 20 km (makadamski put od 15,8 km i šumski put za privlačenje od 4,5 km).

Foto: hbsume.ba


Fotoprilog


Tagovi

Šumarija Tomislavgrad Pošumljavanje Drvni sortiment


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁