Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavještenje
  • 08.11.2022. 10:30

Savez upozorio lovce: Mučenje divljači kažnjivo i do 200 hiljada KM

Nakon otvorenja lova redovno se na društvenim mrežama dijele multimedijalni materijali koji nisu i ne smiju biti slika lova, lovaca niti lovstva

Foto: Depositphotos/AntonMaster
  • 179
  • 48
  • 1

Savez lovačkih organizacija u Bosni i Hercegovini obavijestio je da se već duži period na području Evropske unije i među članicama Federacija evropskih lovačkih organizacija (FACE) vodi kampanja #signforhunting (potpiši za lov). S tim u vezi, pozvali su članove društava da javno ne dijele sadržaje koji ne priliče lovcima.

Navode i kako pokreti zelenih i zaštitnika životinja "lobiraju i u svojim idejama idu dovoljno daleko da traže totalnu zabranu lova", te kako su birokratskim putem već uradili dosta da ograniče djelovanje lovaca. 

"Razloga je mnogo, a na sve dodatno dolazi loš imidža lovaca koji (ne)svjesno kreiramo u javnom prostoru", istakli su u saopćenju.

Materijali bez krvi

Slični napori, kako dodaju, dešavaju se i u regionu i samo je pitanje kada će doći do BiH u većem obimu, iako i danas, ističu, "ima zagovornika koji bi najradije ukinuli lov". Nakon otvorenja lova redovno se na društvenim mrežama dijele multimedijalni materijali koji nisu i ne smiju biti slika lova, lovaca niti lovstva.

Lovački psi napali magarce na imanju Izeta Babića - tri uginula

"Stoga, molimo da, u skladu s lovačkom etikom i našim lijepim tradicionalnim običajima, na društvene mreže postavljate i objavljujete fotografije i videozapise na kojima je divljači odata počast što znači materijale bez krvi, bez pasa koji kidaju divljač, bez da se na divljač naslanjaju predmeti i bez da divljač visi po haubama automobila, s grana i slično", naveli su.

Visoke kazne

Ističu i kako već imaju pritužbe od pojedinaca na sadržaje koji se dijele po socijalnim mrežama. Mučenje divljači zakonski je kažnjivo i nosi kazne od 200 do 200.000 KM.

Apeluju na lovačka društva da ukažu svojim lovcima na ove pojave, ali i da sva devijantna ponašanja članova i iskazano nepoštovanje prema divljači kazne u skladu sa svojim pravilnicima.


Tagovi

Lovci Lovstvo Savez lovačkih organizacija Mučenje divljači Potpiši za lov Sezona lova


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.