Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veliki potencijal
  • 09.02.2022. 10:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

"Sarajevo-šume" počinju proizvodnju biomase - iskorištavaju ostatke iz šuma

Drvna biomasa uključuje drva za ogrjev te ostatke iz šume i drvne industrije. Drva za ogrjev su klasični i najstariji pristup iskorištavanju drvnog potencijala, no u novije se vrijeme sve više pridaje važnost iskorištavanju onog što je "višak"

Foto: KJP "Sarajevo-šume"
  • 310
  • 78
  • 0

Pri iskorištavanju i održavanju šuma nastaje velika količina šumske biomase koja se može upotrijebiti za proizvodnju energije. Riječ je o organskoj tvari koja nastaje u šumskom ekosistemu, a čine je drveće i grmlje koje se koristi za mehaničku preradu i termičko korištenje.

Drvna biomasa uključuje drva za ogrjev te ostatke iz šume i drvne industrije. Drva za ogrjev su klasični i najstariji pristup iskorištavanju drvnog potencijala, no u novije se vrijeme sve više pridaje važnost iskorištavanju onog što je "višak". 

Industrija pri obradi drva proizvodi velike količine piljevine i sitnih ostataka koji su neupotrebljivi u daljnjem procesu. Tu se vidi veliki potencijal u sakupljanju te vrste otpada i iskorištavanju za proizvodnju biomase. Ovim procesom se ne dobiva samo energija u obliku biomase, nego se i drvnu industriju olakšava nepotrebnih viškova.

Hoće li aplikacija “Čuvajmo šume” doskočiti šumokradicama u BiH

KJP "Sarajevo-šume" d.o.o. Sarajevo u najbližoj budućnosti namjerava otpočeti s proizvodnjom biomase, kao alternativnog izvora energije. Tim povodom, direktor ovog preduzeća, Samir Omerović, je s izvršnim direktorom Oblasti za šumarstvo, Rizom Tabakovićem te delegacijom ispred Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, na čelu s ministrom Adnanom Delićem, posjetio proizvodnju preduzeća "KOVAN MI" d.o.o. Gračanica.

Pelet će postati pristupačniji za građane

Radi se o vodećoj kompaniji za proizvodnju kotlova i kamina za zagrijavanje privatnih, stambeno poslovnih i industrijskih objekata, uz korištenje obnovljivih izvora energije (biomase - pelet i sunčeve energije). Domaćini su upoznali goste s procesom proizvodnje, načinom rada i postrojenjima, koje su ovim, budućim proizvođačima, od velike koristi.

Ovako je izgledala prva javna licitacija cijena drvnih sortimenata na Igmanu

"Kao preduzeće koje gospodari šumama Kantona Sarajevo, javno privatnim partnerstvom s ovim i sličnim preduzećima mogli bismo postići kontinuitet u cijenama i kvaliteti peleta, što je najvažnija karika za promjene dosadašnjih, tradicionalnih načina grijanja", saopćili su iz “Sarajevo-šuma”. 

Ovim koracima pelet bi mogao postao pristupačniji za građane. Jedan od benefita bio bi i poboljšanje kvaliteta zraka na području Kantona Sarajevo, koji je zimi jedan od najvećih, višedecenijskih problema s kojima se stanovništvo susreće a u posljednjih nekoliko godina je izraženiji nego ikad. 


Fotoprilog


Tagovi

Šume Sarajevo-šume Samir Omerović Adnan Delić Rizo Tabaković Pelet Biomasa


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas