Pretraga tekstova
Podaci pokazuju da Francuska i Njemačka prednjače u proizvodnji.
Evropski ured za statistiku Eurostat objavio je da je u 2021. godini proizvodnja ogrjevnog drveta u EU iznosila 118,5 miliona m³. To je povećanje od četiri posto u odnosu na 2020. godinu (113,8 miliona m³) i u odnosu na 2019. povećanje je bilo tri posto (115,0 miliona m³).
Posljednjih godina proizvodnja oblovine za ogrjevno drvo bilježi stalan porast za 18 posto u 2019. u odnosu na tri godine ranije. Opala je u 2020. zbog mjera vezanih za suzbijanje pandemije Covid-19.
Pet država članica je 2021. zabilježilo najveću proizvodnju ogrjevnog drveta. Na prvom mjestu je Francuska sa 26,7 miliona m³, a slijede je Njemačka 23,2 miliona, Finska 8,9 miliona, Rumunija 6,4 miliona i Švedska s 5,5 miliona kubnih metara. To je ukupno povećanje od 65 posto proizvodnje ogrijevnog drveta u EU.
U poređenju sa 2020. najveći porast proizvodnje ogrjevnog drveta zabilježen je u Njemačkoj i Francuskoj od 15 posto i Mađarskoj 14 posto. Najveći pad zabilježili su Luksemburg od 23 posto, Austrija osam i Estonija šest posto.
Tagovi
Eurostat Ogrjevno drvo Proizvodnja ogrjevnog drveta
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.