Pretraga tekstova
Od ukupne proizvedene mase na sortimente četinara otpada 16.748 metara kubnih, dok 12.433 metara kubna čine sortimenti lišćara.
Proizvodnja šumskih sortimenata u januaru 2019. godine u odnosu na januar 2018. godine manja je za 72,1%. Također, prodaja šumskih sortimenata u januaru 2019. godine je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine manja za 82,3%, pokazuju rezultati Republičkog zavoda za statistiku.
Od ukupne proizvedene mase na sortimente četinara otpada 16.748 metara kubnih, dok 12.433 metara kubna čine sortimenti lišćara. U proizvodnji su najzastupljeniji bili trupci kojih je proizvedeno 13.197 metara kubnih od četinarskog i 4.425 metara kubnih od drveta lišćara. Trupci su bili najzastupljeniji i u prodaji.
U Srpskoj je u januaru prodato 13.580 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je manje za 82,3% nego u istom mjesecu prošle godine.
Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik kaže da aktivnosti u januaru zavise od dva faktora - vremenskih prilika i rasporeda neradnih dana, navodi RTRS.
"Zbog toga u nekom periodu proizvodnja može biti solidna, a u nekom značajno manja, ako se pogodi raspored neradnih dana kojem doprinesu nepovoljni vremenski uslovi", naveo je Šinik te dodao da se drugačije vrijednosti proizvodnje i prodaje od januarskih mogu očekivati u narednom periodu zbog uspostavljenog ritma rada u šumarijama koje trebaju dovesti do ispunjenja plana.
Detalje potražite u dokumentu ispod teksta.
Dokumenti
Tagovi
Šumski sortimenti Trupci Prodaja Proizvodnja Lazo Šinik
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.