Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bogatstvo Kupresa
  • 09.10.2016. 12:00

Ona je jela i kraljica je kupreških šuma!

Kraljica kupreških šuma je jela koja je narasla 44 metra i koja se smatra najvećim stablom na ovim područjima!

Foto: Hbsume.ba
  • 5.632
  • 797
  • 0

Obična jela (Abies alba) visoka 44 metra i prsnog promjera 152 cm kraljica je kupreških šuma. Pored ove jele, čija drvna masa iznosi 29,26 m3, sva ostala stabla čine se kao tanki izdanci. Iz Šumarije Kupres prepoznali su kvalitetu ove jele, te su je odlučili zaštiti i označiti.

Označivanje jele

"Moj prethodnik, Marko Mršo je pronašao jelu na kojoj je već bio prijeratni znak koji je upućivao na to da se jela ne siječe. Nakon što smo pronašli jelu te uzimajući u obzir činjenicu da se nalazi dosta blizu magistralne prometnice, odlučili smo izgraditi stazicu, te označiti info panoima", rekao je za Agroklub David Mijoč, upravitelj Šumarije Kupres.

Veličanstvena jela se nalazi kod Kupreških vrata (tunela), na nadmorskoj visini od 1.320 metara. Deblo ove jele je čisto od grana prvih 20 metara, neznatno usukano (posebice pri dnu), a posljednjih 10-tak metara se račva. Njezina krošnja je zdrava i razgranata, a da bi joj netko naudio potrebno se dobro pomučiti.

Jela nije na meti vandala

"Da bi netko posjekao ovu jelu, potrebna mu je velika motorka, dosta goriva i ulja i mnogo mukotrpnog posla, nakon čega bi zaključio da se jela ne može izvući odnosno iskoristiti. Ne bojimo se za to da će je netko posjeći, ali smo već svjedoci vandalskog ponašanja pojedinaca koji su razvalili jedan info pano koji se nalazio neposredno do kraljice. Moguć je i vandalski čin urezivanja u stablo premda se takvo što nije dogodilo na kraljici", rekao nam je Mijoč.

On je rekao kako se u blizini nalazi još stabala koja su impozantna i zanimljiva poput ''kraljice kupreških šuma''.

"Ovakvih stabala ima još, npr. ispod same kraljice se nalazi još jedno stablo impozantnih dimenzija, ali mu teško prići. Znamo za još neka stabla na području planina Kujače i Cincara no ona se nalaze na teško pristupačnim terenima", rekao je Mijoč.

Obrana od potkornjaka

Mijoč je rekao kako kupreške šume nemaju većih problema kad je u pitanju nametnik poput potkornjaka.

"Što se tiče potkornjaka, za sada nemamo većih problema što ne znači da ih neće biti. To pitanje je direktno vezano za samo gospodarenje šumama na ovim područjima, a poduzimamo razne aktivnosti da bi umanjili štetni utjecaj potkornjaka kao što su: provođenje sanitarnih sječa, pravovremeno postavljanje odgovarajućih lovnih klopki s najboljim feromonima na tržištu i sl. Najbolja obrana od potkornjaka je pravilno gospodarenje šumama tj. da se prilikom izvođenja radova šumske štete svedu na minimum te da se propisno uspostavi šumski red", kazao je Mijoč.

Foto: Hbsume.ba


Tagovi

Šuma Jela Kupres Šumarija Stablo David Mijoč BiH Šumarija Kupres


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.