Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFNS
  • 04.02.2023. 10:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Nordijski raj na Igmanu - stiže 700 šumara iz cijele Evrope

Na Velikom polju su uređena olimpijska borilišta, kao što su strelišta i 12 kilometara novih staza za nordijsko skijanje

Foto: Facebook/EFSN
  • 152
  • 11
  • 1

Sve je spremno za održavanje 53. Evropskog takmičenja šumara u nordijskim ski disciplinama (EFNS) koje počinje sutra na Igmanu, a trajat će do 11. februara. Programom je predviđeno da učešće uzme blizu 700 takmičara iz skoro cijele Evrope. 

Ako se u obzir uzmu i drugi sudionici ovog događaja, prema očekivanjima organizatora, ovu olimpijsku planinu u Sarajevu, u narednih nekoliko dana posjetit će oko 1.500 turista.

"Cilj nam je da se Sarajevo i naša zemlja spominju po dobrim stvarima, a nadam se da će i mediji iz 19 zemalja Evrope izvještavati s pozitivnim pričama iz  Sarajeva, kao što su to radili i 1984. godine", rekao je ministar privrede KS, Adnan Delić

Ministarstvo privrede KS, kao generalni pokrovitelj, finansira kompletne troškove ovog projekta, dok su organizatori sarajevskog EFNS-a kantonalno preduzeće “Sarajevo - šume” i Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH (UŠIT). 

Na Velikom polju su uređena olimpijska borilišta, kao što su strelišta i 12 kilometara novih staza za nordijsko skijanje koje će na kraju ostati građanima na raspolaganju. Staze za takmičenje duge su 3,3 km, 4,0 km i 5,0 km. EFNS je zamišljen kao stručno kulturno-historijska manifestacija, uz navedeni i sportski dio.

"Početak je u nedjelju, 5. februara, kada je planiran dolazak ekipa. U utorak je planirano svečano otvaranje, u 19:30 sati u hotelu Hils. Od srijede počinje takmičenje i trajat će do petka, 10. februara kada je planiran i festival nacija na Igmanu", naveo je predsjednik Organizacionog odbora takmičenja Azer Jamaković

Ceremonija zatvaranja planirana je istog dana, a na njoj će biti dodijeljene nagrade za najuspješnije ekipe i pojedince. 


Tagovi

Evropsko takmičenje šumara Nordijske ski discipline EFSN Adnan Delić Azer Jamaković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.